Under 2024 har larmen från föreningar om problem i Uppsala kommuns idrotts- och fritidsliv duggat tätt. Det rör sig bland annat om förfallna arenor och faciliteter, oegentligheter i fördelningen av träningstider på kommunens anläggningar, och tävlingssimmare som står utan bassäng sedan vattenläckan på Fyrishov. Utmärkelsen som “Sveriges bästa idrottskommun 2023” till trots står det klart att Uppsala i dagsläget inte lever upp till sitt namn eller till styrets ambitioner. Det är dags för ett omtag där idrotten prioriteras högt av politiken.
Ett starkt idrotts- och fritidsliv är vitalt för ett samhälles välmående. Genom att ge medborgare möjligheter att utöva spontanidrott, föreningsengagemang och rörelse i en kommun blir mervärdena flera – bland annat inkludering, jämställdhet och ökad folkhälsa. De positiva aspekterna av ett mångfacetterat idrotts- och fritidsliv är allt annat än okända för Uppsala kommuns politiska styre. Trots detta får kommunens idrotts- och fritidsliv allt för ofta se sig nedprioriterade.
Det rödgröna styrets ovilja att prioritera idrotten kan exemplifieras med Fyrishov. Fyrishov är i dagsläget ingen renodlad idrottsarena, utan en evenemangsarena. För föreningar innebär denna klassificering att inbokade träningar, tävlingar och övriga bokade tider kan avbokas av kommunen – ibland med så kort varsel som tre veckor – till förmån för mässor, konvent och andra uthyrningar som prioriteras högre än föreningarnas verksamhet. Det skapar konsekvenser för föreningarna, som tvingas lägga tid och resurser på att navigera den kommunala byråkratin i stället för att bedriva idrottslig verksamhet – något som har påtalats av Uppsala kommuns föreningar i flera år.
Ytterligare ett problem är tillgången till idrotts- och fritidsanläggningar i Uppsala kommun. I den lokalförsörjningsplan som S, V och MP valde att driva igenom under hösten 2023 sköts över tjugo åtgärder och utredningar rörande idrottsanläggningar upp utan motivering till de berörda föreningarna. Förseningarna, tillsammans med den nuvarande bristen på träningstider i kommunens befintliga anläggningar, leder på kort sikt till långa köer hos Uppsala kommuns föreningar och kan på lång sikt minska idrotts- och fritidsutövandet i hela kommunen.
Att Uppsala kommuns politiska styre har lovvärda ambitioner för idrotts- och fritidslivet rimmar illa med deras oförmåga att gå från ord till handling. De löften som görs från styret hålls inte i praktiken – till exempel löftet om att ett första spadtag för en ny konstgräsplan på Gamlis IP skulle tas under första kvartalet 2024, som höll i endast 12 dagar. I en tid där Uppsala påverkas av ekonomiska svårigheter och ökad otrygghet är det av största vikt att idrotten och fritiden ges realistiska löften som syftar till att ge föreningarna bästa möjliga förutsättningar att bedriva sina verksamheter.
För att säkerställa att våra idrotts- och fritidsanläggningar används på rätt sätt behöver vi tydliga organisationsstrukturer samt ett engagerat styre som kan marknadsföra anläggningarna och se till att verksamheten både går runt och behålls i ett gott skick. Det är dags för Uppsala kommuns politiska styre att börja hålla sina löften och stötta idrotts- och fritidslivet med stolthet och starkt engagemang.
Vi måste skapa förutsättningar för ett idrotts- och fritidsliv som vi kan vara stolta över, i en kommunal verksamhet som stöds av tydliga beslut och effektivt genomförande, så att våra barn och ungdomar kan växa och blomstra inom idrotten.
Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill se ett fundamentalt omtag kring idrotts- och fritidslivet i Uppsala kommun. Våra idrotts- och fritidsföreningar förtjänar att anläggandet och upprustningen av idrottsanläggningar prioriteras samt att en ökad hänsyn visas i de kommunala beslutsprocesserna.
Det är dags för förändringsarbetet att ta vid. Om Uppsala kommuns nuvarande politiska styre inte är beredda att prioritera det kommer vi i Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna göra vårt bästa för att se till att det görs efter valet 2026.