Att tänka rätt är stort, att tänka fritt är större!
Debatten om konstmuseet i Uppsala har tagit fart igen. Jag har deltagit i den tidigare, både som ordförande i Uplands konstförening men främst som ansvarig för museet Vasaborgen, 1500-talsruinerna Uppsala slott. Under utredningen har jag inte lagt mig i, jag har fått yttra mig internt och det har varit tillräckligt.
Nu, när beslutet är fattat, vill jag säga några ord:
Jag håller med de insändarskribenter som tycker Uppsala slott borde vara ett historiskt museum, och att ett Konstens Hus kan ligga någon annan stans.
Men att Uppsala kommuns kulturbudget skulle räcka till att både bygga och driva ett konstmuseum nere på stan och ett historiskt museum på Uppsala slott är knappast realistiskt. Så länge kulturen bara hamnar på utgiftssidan i kommunbudgeten är det inte rimligt att vi lägger mer skattemedel där på bekostnad av övrig kommunal verksamhet. Istället vill jag uppmana till att tänka utanför boxen.
Om Uppsala konstmuseum flyttar från Slottet är det inte troligt att någon annan publik verksamhet skulle ha råd att vara där. Slottet kommer då att bli ännu mer stängt och otillgängligt än vad det redan är. Det skulle vara förödande för de andra publika verksamheterna, inklusive Vasaborgen. Vasaborgens verksamhet kommer naturligtvis att påverkas av en ombyggnad, hur den ska se ut sedan vet ingen.
Men ruinerna och Uppsala slott är värda ett rejält lyft, oavsett om min verksamhet drabbas eller inte. Uppsala slott är en Sveriges mest kända byggnader. Varje dag jag jobbar i museet på sommaren säger besökare: "Vad häftigt det är med ett så gammalt slott mitt i stan". Perspektivet är annorlunda.
Vad jag skulle önska är att man börjar se kulturen som en intäkt som ska ge mer pengar till kommunkassan än vad det kostar.
Om det bara är Uppsala kommuns medborgare som ska besöka konstmuseet, ja då förstår jag om det behöver ligga i city, så man kan slinka in på lunchrasten.
Men Uppsala kommun har nu ett strålande tillfälle att istället skapa en internationell reseanledning som lockar besökare från hela världen och ger intäkter till kommunen. Då måste man samverka med andra. Kanske med Uppsala universitet och med näringslivet i en så kallad "trippel helix-modell". En så liten stad som Uppsala måste kraftsamla för att få genomslag internationellt, inte springa i stuprör.
”Att uppleva lärande saker tillsammans med nära och kära, det är vad framtidens människor söker” menar t.ex Erika Charbonnel, ansvarig för området resor och turism på analysföretaget Kairos Future som jag skrev om 2018.
Uppsala slott och hela området har alla förutsättningar att bli ett besöksmål med hög internationell unikitet, som stärker platsvarumärket Uppsala och ger ökad attraktivitet. Om man satsar rejält och inte dutteliduttar.
2014 gjorde jag en affärsplan för något som jag kallade för ”Linnaeus Creativity Centre for Art and Science” på UIC Business lab. UNT skrev om det 2015.
En kombination av science center och konsthall där konst och vetenskap befruktar varandra. Där kreativiteten är den övergripande disciplinen utifrån övertygelsen att kreativitet är en av världens mest värdefulla råvaror. Utan kreativitet, inga innovationer och inget konstnärligt skapande. Ett Art & Science Center finns t.ex i Singapore, så det är inget nytt i sig.
Tänk om Uppsala kommun, universitet och näringsliv tillsammans formulerar en riktigt kraftfull vision, som siktar mot stjärnorna. Till exempel "Världens mest kreativa mötesplats".
I så fall kan ett Art & Science Museum i Uppsala slott bli helt fantastiskt. Med kreativa, högteknologiska, hållbara upplevelser och lösningar. Klimatanpassning och mötet mellan modernt och nytt löses med smart arkitektur, smarta glas och smarta energilösningar. Nyskapande hissar, linbanor och rulltrappor löser tillgängligheten. Konsten möter naturvetenskapen och går hand i hand med tekniken. Kanske inrättas en professur vid Uppsala universitet i ”livsbejakande hållbar kreativitet”, som man har i andra länder, t.ex Norge.
Det viktiga är att innehållet har så hög kvalitet att det blir en riktigt bra upplevelse för kommuninvånarna såväl som för internationella besökare.