I UNT (5/11) skriver tre företrädare för SSU att det så kallade Mittenstyrets budget sätter viktiga satsningar på bland annat utbildning framför skattesänkningar.
Mittenstyrets budget är dock närmast tom på innehåll. Pengar fördelas utan idé eller syfte. Det är särskilt tydligt på utbildningsområdet.
I fjol visade en rapport från Riksdagens utredningstjänst att några av de sämst presterande skolorna i Sverige finns i Uppsala. Många elever underpresterar när undervisningen inte räcker till. Att då i en debattartikel lyfta fram satsningar på några få miljoner kronor (ur en budget på över 5 miljarder) är helt utan verklighetsförankring. SSU saknar inte bara lösningar. De har inte ens förstått att det finns problem som behöver lösas.
Lejonparten av de 228 miljoner extra som går till utbildning i styrets budget kommer bara att räcka till för att täcka ökat antal elever och prisuppräkningar.
Det är besvärande att dagens socialdemokrater är helt obekymrade över att skolan misslyckas med sitt kompensatoriska uppdrag. De som drabbas hårdast av de fallande resultaten är de med sämst förutsättningar, de som inte kommer från akademikerhem. Detta misslyckande befäster den segregation och det utanförskap som redan finns. Det klyver Uppsala och knyter möjligheten att lyckas till ens postadress.
Moderaterna i Uppsala har många förslag för att brett lyfta skolresultaten. Vi tagit fram ett elvapunktsprogram för skolan, med bland annat åtgärder för att stärka lärarens roll i klassrummet och utveckla undervisningen. I den budget som Moderaterna har lagt fram tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna finns även förslag om att minska det som kallas för övriga kostnader. Uppsala lägger mer på övriga kostnader än jämförbara kommuner. Det är ett slöseri att inte låta pengarna till utbildning faktiskt gå till utbildning.
Därför vill Moderaterna minska de övriga kostnaderna så att mer pengar når klassrummen.
I Uppsalaalliansens gemensamma budget läggs dessutom mer på elevhälsan än i styrets budget. Dessa åtgärder har Socialdemokraterna i Uppsala konsekvent röstat nej till, både i Uppsala kommunfullmäktige och i Utbildningsnämnden.
Förhoppningsvis kommer Socialdemokraterna att inse bristerna i sin egen politik och börja kopiera Moderaternas politik, precis som de har gjort de senaste åren i rätts- och migrationspolitiken. Problemet är att det oftast sker när det redan är för sent och problemen har slagit rot. Uppsalas elever förtjänar bättre.