S-politik prioriterar Uppsalas barn och unga

För oss går ungas möjligheter i skolan, på bostadsmarknaden och på arbetsmarknaden före skattesänkningar, skriver tre S-politiker.

Pavlos Cavelier Bizas

Pavlos Cavelier Bizas

Foto: Privat

Debatt2019-11-05 09:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några dagar sedan tog kommunfullmäktige beslut om nästa års budget för Uppsala kommun. Uppsalas Mittenstyre, Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet, har gjort ett tydligt val. Skolan går före stora skattesänkningar. För vi vet att investeringar i dagens barn och unga är investeringar i framtiden. 

Vi socialdemokrater tror på ett jämlikt samhälle där alla barn och unga får samma möjligheter att lyckas i livet – oavsett ens kön, etnicitet, sexuella läggning eller storleken på föräldrarnas plånbok. Men så är det inte idag, och det måste förändras. 

I Mittenstyrets budget får skolan överlägset mest pengar, och det är ingen slump. 228 miljoner mer än förra året satsas på att bland annat anställa fler lärare och lärarassistenter och en stärkt elevhälsa. Det här är viktiga satsningar som kommer att gynna Uppsalas elever. 

Moderaterna och Sverigedemokraterna väljer i stället att sänka skatten och skära ner runt 60 miljoner på den pedagogiska verksamheten. Det tycker vi är en dålig prioritering. Vi tycker helt enkelt att det är viktigare att satsa på skolan än att sänka skatten. 

Vi fortsätter också att bygga fler hyresrätter, ungdomsbostäder och studentbostäder för att fler unga ska kunna flytta hemifrån och påbörja sitt vuxenliv. Det kan vi göra bland annat tack vare det statliga investeringsstödet. Men även det vill högerpartierna ta bort. 

Nästkommande år fortsätter vi även att erbjuda niondeklassare och gymnasieelever möjlighet till sommarjobb. Vi tycker att alla unga, oavsett om man har en förälder med kontaktnät eller inte, ska kunna få en första erfarenhet, några extra slantar i den egna plånboken och en fot in på arbetsmarknaden. 

Vi tar också krafttag mot den psykiska ohälsan bland barn och unga. Totalt satsar vi fem miljoner kronor för att genomföra handlingsplanen för psykisk hälsa, satsa på elevhälsan och för att fler kuratorer kan anställas vid ungdomsmottagningar. 

Vi satsar på fritidsaktiviteter för barn och unga i anslutning till skoltid. Det är en viktig förebyggande åtgärd för att minska brottsligheten, men det väljer högerpartierna att ta bort. Dessutom så stärker vi barn- och ungdomsvården för unga som befinner sig i social utsatthet. 

Kommunfullmäktige antog ett nytt barn-och ungdomspolitiskt program som ska ta ett helhetsgrepp kring barn- och ungdomsfrågor.

Nästa år blir barnkonventionen lag och det ställer krav på kommunen att hela tiden ha ett barnrättsperspektiv i alla beslut som rör barn. Vi måste även bli ännu bättre att ta tillvara på barn och ungas åsikter och kompetens och inkludera de i beslutsfattande processer.

För oss socialdemokrater går alla barn och ungas möjligheter att lyckas i skolan, på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden före skattesänkningar. För framtidens tillväxt, börjar med barnens uppväxt.