Vänsterstyret i Region Uppsala saknar helt konkreta, långsiktiga idéer om hur sjukvården ska utvecklas. Hittills har vi enbart sett satsningar hämtade från partipolitiska önskelistor där många förslag går stick i stäv med vetenskap och beprövad erfarenhet. Regionens ekonomi vill vänsterstyret får ordning på genom svällande politisk organisation. Enligt oss moderater förtjänar länsborna bättre, de förtjänar en sjukvård som långsiktigt utvecklas med patienternas bästa för ögonen. Därför vill vi prioritera att korta vårdköerna och stärka vården genom att flytta mer vård bort från sjukhusen och närmare patienten.
Förutom vänsterstyrets beslut att införa skattefinansierad hemförlossning som kan få allvarliga konsekvenser för vården och patienterna, lyser konkreta politiska förslag för vårdens utveckling från styret med påtaglig frånvaro.
Ett stort nummer har gjorts av en politisk arbetsgrupp som vänsterstyret tillsatt. I praktiken blir det ett sätt att ytterligare svälla den politiska organisationen i form av en arbetsgrupp med oklart mandat och ansvar. Att det är så blir tydligt av att titta på vad ordföranden för regionstyrelsen, Helena Proos (S), sa till UNT den 8 april på frågan om när man kan förvänta sig konkreta förslag från arbetsgruppen:
”Efter sommaren kan vi fatta politiska beslut utifrån förslagen. Eftersom ledningen i styrelserna ingår i arbetsgruppen innebär det att de kommer att vara politiskt förankrade från början. ”
Nu är sommaren här och vi väntar fortfarande på en första inbjudan till möte med arbetsgruppen där de kan ”förankras politiskt”. I stället för att styra regionen på ett effektivt sätt och peka ut vilken riktning vården ska ta, så väljer styret att utöka administrationen genom en grupp som inte verkar vara annat än en chimär för att visa på handlingskraft.
Vi moderater anser att länsborna förtjänar bättre och presenterade i vårt budgetförslag ett antal områden som vi anser måste prioriteras för att långsiktigt utveckla vården i Uppsala län. Region Uppsalas hälso- och sjukvårdsuppdrag behöver förtydligas. Det måste vara tydligt vad vårdgivarna har för uppdrag och att de får rätt betalt på rätt nivå, en tydlig vårdtrappa med tydligt fokus på vård utifrån behov.
Akademiska sjukhuset ska kunna koncentrera sig på den mest avancerade vården. Det är regionens flaggskepp och rankas som ett av de bästa universitetssjukhusen i världen. Den vård som ges håller hög kvalitet. Sjukhuset är både länssjukhus och ett högspecialiserat sjukhus som tar emot svåra patientfall från hela landet. Där bedrivs även undervisning och forskning. Under lång tid har vi haft en situation där kostnadsutvecklingen varit högre än intäkterna. Akademiska sjukhusets profil som centrum för högspecialiserad vård i offentlig regi måste bevaras och utvecklas för att sjukhuset ska vara ett universitetssjukhus även i framtiden. Därför är det angeläget att viss bassjukvård flyttas från sjukhuset, självklart på ett sätt som tillgodoser det utbildningsuppdrag som Region Uppsala har. För att avlasta Akademiska sjukhuset behövs fler vårdgivare i syfte att få ordning på ekonomin och korta köerna.
Vi vill fortsätta arbetet med att flytta ut den nära vården och utveckla närakutuppdraget. Inom det tidigare alliansstyret enades vi om målsättningen att 25 procent av hälso- och sjukvårdens budget ska gå till primärvården. Det står vi moderater fast vid. Genom att fortsätta att utveckla vårdcentrum med tillgång till närvårdsplatser, mobilt team och närakut i Enköping, Uppsala, Tierp/Älvkarleby och Östhammar flyttar vi vården närmare patienterna.
Med långsiktigt fokus på länsbornas och patienternas bästa kan vi fortsätta utveckla vården, korta vårdköerna och få ordning på ekonomin. Men det går inte att kombinera med vänsterstyrets partipolitiska önskelistor och svällande politiska organisation.