VÀnsterstyret levererar inte kortare vÄrdköer

Styret i regionen levererar inte konkret vÄrdpolitik, skriver Moderaterna i region Uppsala

VÀnsterstyret i regionen saknar lÄngsiktiga och konkreta planer för vÄrden menar moderaterna.

VÀnsterstyret i regionen saknar lÄngsiktiga och konkreta planer för vÄrden menar moderaterna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2024-07-31 07:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

VÀnsterstyret i Region Uppsala saknar helt konkreta, lÄngsiktiga idéer om hur sjukvÄrden ska utvecklas. Hittills har vi enbart sett satsningar hÀmtade frÄn partipolitiska önskelistor dÀr mÄnga förslag gÄr stick i stÀv med vetenskap och beprövad erfarenhet. Regionens ekonomi vill vÀnsterstyret fÄr ordning pÄ genom svÀllande politisk organisation. Enligt oss moderater förtjÀnar lÀnsborna bÀttre, de förtjÀnar en sjukvÄrd som lÄngsiktigt utvecklas med patienternas bÀsta för ögonen. DÀrför vill vi prioritera att korta vÄrdköerna och stÀrka vÄrden genom att flytta mer vÄrd bort frÄn sjukhusen och nÀrmare patienten.

Förutom vĂ€nsterstyrets beslut att införa skattefinansierad hemförlossning som kan fĂ„ allvarliga konsekvenser för vĂ„rden och patienterna, lyser konkreta politiska förslag för vĂ„rdens utveckling frĂ„n styret med pĂ„taglig frĂ„nvaro. 

Ett stort nummer har gjorts av en politisk arbetsgrupp som vÀnsterstyret tillsatt. I praktiken blir det ett sÀtt att ytterligare svÀlla den politiska organisationen i form av en arbetsgrupp med oklart mandat och ansvar. Att det Àr sÄ blir tydligt av att titta pÄ vad ordföranden för regionstyrelsen, Helena Proos (S), sa till UNT den 8 april pÄ frÄgan om nÀr man kan förvÀnta sig konkreta förslag frÄn arbetsgruppen:

”Efter sommaren kan vi fatta politiska beslut utifrĂ„n förslagen. Eftersom ledningen i styrelserna ingĂ„r i arbetsgruppen innebĂ€r det att de kommer att vara politiskt förankrade frĂ„n början. ”

Nu Ă€r sommaren hĂ€r och vi vĂ€ntar fortfarande pĂ„ en första inbjudan till möte med arbetsgruppen dĂ€r de kan ”förankras politiskt”. I stĂ€llet för att styra regionen pĂ„ ett effektivt sĂ€tt och peka ut vilken riktning vĂ„rden ska ta, sĂ„ vĂ€ljer styret att utöka administrationen genom en grupp som inte verkar vara annat Ă€n en chimĂ€r för att visa pĂ„ handlingskraft. 

Vi moderater anser att lÀnsborna förtjÀnar bÀttre och presenterade i vÄrt budgetförslag ett antal omrÄden som vi anser mÄste prioriteras för att lÄngsiktigt utveckla vÄrden i Uppsala lÀn. Region Uppsalas hÀlso- och sjukvÄrdsuppdrag behöver förtydligas. Det mÄste vara tydligt vad vÄrdgivarna har för uppdrag och att de fÄr rÀtt betalt pÄ rÀtt nivÄ, en tydlig vÄrdtrappa med tydligt fokus pÄ vÄrd utifrÄn behov.

Akademiska sjukhuset ska kunna koncentrera sig pÄ den mest avancerade vÄrden. Det Àr regionens flaggskepp och rankas som ett av de bÀsta universitetssjukhusen i vÀrlden. Den vÄrd som ges hÄller hög kvalitet. Sjukhuset Àr bÄde lÀnssjukhus och ett högspecialiserat sjukhus som tar emot svÄra patientfall frÄn hela landet. DÀr bedrivs Àven undervisning och forskning. Under lÄng tid har vi haft en situation dÀr kostnadsutvecklingen varit högre Àn intÀkterna. Akademiska sjukhusets profil som centrum för högspecialiserad vÄrd i offentlig regi mÄste bevaras och utvecklas för att sjukhuset ska vara ett universitetssjukhus Àven i framtiden. DÀrför Àr det angelÀget att viss bassjukvÄrd flyttas frÄn sjukhuset, sjÀlvklart pÄ ett sÀtt som tillgodoser det utbildningsuppdrag som Region Uppsala har. För att avlasta Akademiska sjukhuset behövs fler vÄrdgivare i syfte att fÄ ordning pÄ ekonomin och korta köerna.

Vi vill fortsĂ€tta arbetet med att flytta ut den nĂ€ra vĂ„rden och utveckla nĂ€rakutuppdraget. Inom det tidigare alliansstyret enades vi om mĂ„lsĂ€ttningen att 25 procent av hĂ€lso- och sjukvĂ„rdens budget ska gĂ„ till primĂ€rvĂ„rden. Det stĂ„r vi moderater fast vid. Genom att fortsĂ€tta att utveckla vĂ„rdcentrum med tillgĂ„ng till nĂ€rvĂ„rdsplatser, mobilt team och nĂ€rakut i Enköping, Uppsala, Tierp/Älvkarleby och Östhammar flyttar vi vĂ„rden nĂ€rmare patienterna.

Med lÄngsiktigt fokus pÄ lÀnsbornas och patienternas bÀsta kan vi fortsÀtta utveckla vÄrden, korta vÄrdköerna och fÄ ordning pÄ ekonomin. Men det gÄr inte att kombinera med vÀnsterstyrets partipolitiska önskelistor och svÀllande politiska organisation.