Akademiska sjukhuset fortsätter att vara ett sänke för Region Uppsalas ekonomi. Den senaste prognosen pekar mot en förlust på 1,4 miljarder för regionen under 2024, där Akademiska står för ungefär en miljard.
Regionen räknar med att ta 500 miljoner från resultatutjämningsfonden, där tidigare års överskott har sparats. Men fortfarande återstår ett gap på närmare 900 miljoner att jaga i kapp.
Under flera år har Akademiska sjukhuset arbetat för att nå en ekonomi i balans. Men resultatet har varit ett stigande underskott i förhållande till budgeten.
Helena Proos (S), som tog över som regionstyrelsens ordförande efter maktskiftet i februari, presenterar nu ett nytt angreppssätt för att lösa problemen. En arbetsgrupp med ordförande och vice ordföranden från regionstyrelsen, sjukhusstyrelsen och vårdstyrelsen ska ta fram förslag på åtgärder som snabbt ska kunna sättas in. Till sin hjälp ska man ta in expertis från både den egna och andra organisationer som kan bidra med sakkunskap och exempel på saker som fungerar eller behöver åtgärdas.
– Sjukhusstyrelsen kan inte lösa problemen på egen hand. Och det arbete som gjorts tidigare har inte fungerat. Vi måste tänka om, säger Helena Proos.
Finns det några förslag till åtgärder nu?
– Nej. Arbetsgruppen måste börja arbeta först.
När kan man vänta sig konkreta förslag?
– Efter sommaren kan vi fatta politiska beslut utifrån förslagen. Eftersom ledningen i styrelserna ingår i arbetsgruppen innebär det att de kommer att vara politiskt förankrade från början.
Är inte risken att det bara blir en ny arbetsgrupp där man diskuterar samma saker som tidigare och att lösningarna dröjer?
– Vi måste vara mycket mer snabbfotade. Ser man att åtgärderna inte fungerar måste man byta strategi. Vi ska också prata effekter av besluten, på personal, produktion och ekonomi. Inte bara besparingar.
Är inte grundproblemet att det måste till ganska drastiska neddragningar som också kan ge längre vårdköer och sämre tillgänglighet om man inte vill skjuta till mer pengar?
– Det kan mycket väl bli så. Men vi ska se till använda de pengar vi sparar på en minskning av hyrpersonalen till investeringar i personalen på ett smart sätt. Det handlar inte bara om löner, det är också scheman, arbetsmiljö och kompetensutveckling. Det kommer att minska personalomsättningen, säger Helena Proos.