Kommunen har tappat kontroll över läget i Sävja

Istället för att sätta hårt mot hårt, vill kommunen ge ungdomsgängen i Sävja mer utrymme, skriver Kent Kumpula.

Kent Kumpula menar att minoritetsstyret i kommuen sviker de boende i Sävja och de anställda i området. (Bild från Gottsunda).

Kent Kumpula menar att minoritetsstyret i kommuen sviker de boende i Sävja och de anställda i området. (Bild från Gottsunda).

Foto: Axel Hilleskog

Debatt2023-04-02 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att det är stora problem med lag och ordning i Sävja är känt sedan långt tillbaka. Redan för fyra år sedan publicerades en debattartikel om situationen (UNT 19/3 2019).

Artikeln är författad av ordförande i en innebandyförening som har funnits i Sävja sporthall sedan 1991. Den handlar om stökiga ungdomar, om hot mot ledare och föräldrar och om hur ledare får sina bilar vandaliserade efter konfrontationer med ungdomsgängen som bultat på dörrarna och försökt tränga sig in i lokalerna.

Hur har då kommunen lyckats med hanteringen av dessa störande ungdomsgäng, har man en fungerande strategi? Har det blivit lugnt i Sävja? Nej, tvärtom har det eskalerat och blivit värre, och kommunen har fullständigt tappat kontrollen.

Det har nu gått så långt att man från kommunens sida i panik tillfälligt stängde Kulturhuset i januari 2023, eftersom man inte kunde garantera säkerheten. I februari konstaterar man att situationen är alarmerande, att medarbetare aktivt söker sig bort från Sävja och facket signalerar att det måste till en radikal förändring.

I mars 2023 får jag genom idrotts- och fritidsnämnden ta del av protokoll där man nu, återigen, fastslår att läget i Sävja är alltmer ansträngt, alltså ännu värre. Det har gått så långt att åtgärder måste vidtas omgående.

Och vad är det man föreslår? Jo, återigen vill styret i Uppsala kommun backa, man vill ge ungdomsgängen mer utrymme, det verkar som att man vill låta gängen vinna. Förslaget som jag läste om är att stänga verksamheter, men det låter finare när man ”justerar verksamheten till aktivitetsöppet”, samtidigt som man inte vet hur det är tänkt att se ut: ”Detaljer kring hur en aktivitetsöppen verksamhet kommer att se ut är ännu inte planlagt”.

Det är så att man baxnar. Har ni styrande i kommunen inte lärt er någonting? Jag minns när Sävja och problemen togs upp i nämnden 2019, och jag minns hur jag efterlyste hårdare tag redan då. Men saft och bullar var den metod man ville köra med. Hur bra det fungerar med saft och bullar till hotfulla och våldsamma ungdomsgäng har vi nu, återigen, fått bevis på. Och kommunens lösning är… mer saft och mer bullar och att kommunen backar och ber om ursäkt.

Redan 2019 berättade jag i idrotts- och fritidsnämnden vad som skulle lösa problemet, nämligen hårdare tag, fler poliser och ordningsvakter och i det fall bråkstakarna har åldern inne för att bli omhändertagna så får det bli nästa anhalt. Först ska förstås föräldrarna kontaktas, först ska förstås alla andra försök och möjligheter uttömmas. Men om det inte hjälper, om medlemmarna i ungdomsgängen fortsätter att trakassera, hota, skrämma, vandalisera och misshandla, så måste ett omhändertagande bli nästa steg. Om alla gängmedlemmar blir omhändertagna och placeras på annan ort, så är problemet löst (i alla fall i Sävja, sedan får man jobba vidare med de våldsamma individerna för att vända deras negativa utveckling).

Något kommunen och samhället absolut inte får göra, det är att ta steg bakåt. Samhället ska inte backa och stänga ner, vilket är det som sker och som föreslås just nu. Tvärtom måste vi kliva fram, samhället måste slå näven i bordet och råda bot på galenskaperna.

Polismyndighetens definition av ett särskilt utsatt område är att det är en geografiskt begränsad plats, där den socioekonomiska statusen är låg och där kriminella element påverkar lokalsamhället. Det är ett område där kriminaliteten har fått ett starkt fäste genom åren och där ungdomar är en särskild riskgrupp, då de lätt kan påverkas av normbrytande beteenden, närvaron av kriminella personer och så vidare.

Är Sävja Uppsalas nästa bostadsområde att bli placerad på polisens lista över ”särskilt utsatta”? Samhället backar och stänger ner aktiviteter och samhällsfunktioner, samhället misslyckas år efter år att få bukt med de kriminella gängen och medarbetare i kommunens tjänst flyr från sina arbetsplatser för att undvika hot, våld och vandaliseringar. Det låter inte särskilt betryggande.

Att i det här läget återigen backa, att vi från samhällets sida återigen bjuder på saft och bullar samtidigt som vi stänger ner samhällsfunktioner eftersom vi inte kan upprätthålla säkerheten, det är ingenting annat än en fullständig skandal.

Jag efterlyser att kommunen hittar de där hårdhandskarna, eller så kan man backa och stillasittande se på när Uppsala får ytterligare ett område på polisens lista över ”särskilt utsatta”. Tyvärr verkar det vara den senare vägen Uppsala kommun väljer.