Er politik påverkar Arbetsförmedlingen!

Vi vänder på alla stenar för att få fler att gå från bidrag till jobb, skriver Mittenstyrets representanter i arbetsmarknadsnämnden.

Vi är beredda att ta ett helhetsansvar för arbetsmarknadspolitiken, skriver representanter för Mittenstyret.

Vi är beredda att ta ett helhetsansvar för arbetsmarknadspolitiken, skriver representanter för Mittenstyret.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt2020-01-12 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till debattartikel av Uppsala-alliansen i arbetsmarknadsnämnden 14/12

M, C och KD i arbetsmarknadsnämnden ägnar tid åt att skriva en debattartikel som slår in öppna dörrar. Det finns inget förslag de lyfter som vi i Mittenstyret inte redan genomför idag. Vi vänder på alla stenar för att få fler att gå från bidrag till jobb. Vårt arbete underlättas dock inte av att samma partier som klagar på lokal nivå drar undan mattan för oss på nationell nivå. 

Vi är likt M, C och KD i arbetsmarknadsnämnden oroade över att kostnaderna för försörjningsstöd ökar. Det är därför vi i bred enighet tagit en tydlig 26-punktsplan med insatser för att fler ska komma i jobb och på senaste nämnden lade vi fram en plan för bättre kontroll av bidragsutbetalningar som även M, C och KD biföll. 

Det senaste året har vi dessutom upphandlat vuxenutbildning riktat mot bristyrken, infört ett dynamiskt inköpssystem för arbetsfrämjande insatser för att involvera näringslivet och etablerat ett jobb-och utbildningscenter i Gottsunda centrum. I nästa års budget satsar vi på uppsökande arbete i socialt utsatta stadsdelar som Gränby, Stenhagen och Sävja.

Den vanligaste orsaken till att man får försörjningsstöd är arbetslöshet. Det enskilt viktigaste för att minska kostnaderna för försörjningsstöd är därför att få fler, framförallt nyanlända, i arbete. Uppsala har en stark arbetsmarknad med låg arbetslöshet och många lediga jobb. Nyckeln är därför att rusta nyanlända med utbildning för att de ska kunna ta de lediga jobb som finns. SFI och vuxenutbildning behöver i högre utsträckning individanpassas och riktas mot bristyrken för att uppnå detta ändamål. 

Det finns dock de som står långt ifrån arbetsmarknaden och där en lång utbildning kanske inte är ett realistiskt alternativ. För den gruppen är subventionerade anställningar ett bra verktyg för att de ska få in en fot på arbetsmarknaden. Extratjänsterna och stöd från Arbetsförmedlingen var avgörande för att andelen som kom i arbete efter etableringsperioden ökade under 2018. Att M, KD och SD på nationell nivå skar ner på detta och Arbetsförmedlingen för innevarande år med 3 miljarder drabbade Uppsala hårt. 

M och KD borde därför skriva till sina riksdagsledamöter och fråga hur nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken, som ju är ett statligt ansvar, går ihop med sin retorik om ökade kostnader för försörjningsstöd på lokal nivå. 

Vi är beredda att ta ett helhetsansvar för arbetsmarknadspolitiken, men det motverkas av vissa av era partier. Men vi i Mittenstyret är fortsatt villiga att samarbeta brett över blockgränsen i arbetsmarknadsnämnden. För vi har trots allt samma mål: att fler Uppsalabor ska komma i egen försörjning!