Kraftigt försämrade förutsättningar för UKK

Utbudet av god musik på UKK är alltså starkt hotat, framför allt på några års sikt, skriver Gunnar Birgegård

Gunnar Birgegård och Musikens Hus Vänner varnar för konsekvenserna av sämre ekonomiska förutsättningar för UKK.

Gunnar Birgegård och Musikens Hus Vänner varnar för konsekvenserna av sämre ekonomiska förutsättningar för UKK.

Foto: Pressbild/Adam Wrafter

Debatt2023-01-31 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

UNT:s ledarskribent Karl Rydå beskriver i UNT 25/1 på ett förtjänstfullt sätt hur bolagiseringen av kommunala aktiviteter drabbar allmännyttig verksamhet och pekar på det ”snurriga” i att det kommunala bolaget Arenor och Fastigheter AB kommer att drastiskt höja hyran för det kommunala bolaget UKK till en nivå som gör det omöjligt att uppfylla direktivet från ägaren, det kommunala bolaget Stadshus AB, som är ägare av de båda förra. Hänger ni med? Detta gör man därför att man ”måste”: ”Som bolag (läs vinstdrivande) måste vi agera affärsmässigt”. UKK:s styrelseordförande Lisa Skiöld och vd Henrik Lillsjö bekräftar att den riskerade kostnadsökningen omöjliggör verksamhet på nuvarande nivå.

Ägaren, Stadshus AB, måste då ta ställning till om ägarstödet ska ökas för att kompensera för hyran, och i vanlig ordning blir det fråga om en ”förhandling” mellan UKK och Stadshus AB, där risken är stor att Stadshus AB kräver att UKK tar på sig en del av den ökade kostnaden. 

Problemet är att det inte finns några marginaler för minskning av UKK:s budget. Vi har från Musikens Hus Vänner redan tidigare påpekat att det beslut som kommunfullmäktige fattat innebär en radikal minskning av budgeten från årets 34 miljoner kronor till 29 miljoner kronor 2025. Redan 2010 visade kommunens egen översyn att 29 miljoner kronor i ägarstöd var otillräckligt för att erbjuda Uppsalas invånare ett rimligt utbud av musik, och det ökades då till 34 miljoner kronor.

Nu tänker sig alltså kommunfullmäktige att man 15 år senare ska klara detta trots att alla kostnader ökat kraftigt sedan dess. Personallöner har till exempel ökat med 25 procent sedan dess. Hur tänker man sig att detta ska gå till? En extra miljon för ett nytt räcke på plan 6 ska dessutom bekostas av UKK.

Det finns några grundläggande fakta som man måste komma ihåg. Den största delen av UKK:s kostnader är fasta, i form av kostnad för drift och personal. Trots omfattande omorganisationer är dessa kostnader svåra att reducera. Då återstår att minska på den mer rörliga delen, vilket omedelbart drabbar musikproduktionernas omfattning och kvalitet.

Inget konserthus i världen går med vinst. Kultur är en allmännytta som medborgarna har rätt att vänta sig. De nutida försöken att ”bekosta” konserthus med kongressverksamhet har inte visat sig ge förväntad utdelning, och ger allt mindre möjligheter genom den ökade konkurrensen i kongressbranschen och den ökade andelen virtuella möten.

Utbudet av god musik på UKK är alltså starkt hotat, framför allt på några års sikt. Musikens Hus Vänner gör i år en särskild satsning med ekonomiskt stöd på 0,6 miljoner kronor för ett 10-tal av UKK:s musikproduktioner förutom vår stipendieverksamhet och stöd till lokala grupper. Det är tänkt som ett återstartsstöd efter pandemin och kan inte ligga kvar på samma nivå. 

Den av Karl Rydå föreslagna radikala åtgärden att ”avbolagisera” allmännyttig verksamhet lär inte komma att förverkligas de närmsta åren. Det är nu därför kommunstyrelsens ansvar att säkerställa UKK:s möjligheter att verkställa sitt uppdrag att erbjuda Uppsalaborna ett fullvärdigt musikutbud. Kommunstyrelsen måste i samverkan med Stadshus AB justera ägarstödet till en nivå som tillåter UKK att fullgöra sitt uppdrag. 

För Musikens Hus Vänners styrelse