Det är inte helt lätt att förstå vad som är Christer Klingspors syfte med sitt genmäle (unt.se/debatt 13/12) angående min debattartikel (UNT 11/12). Det tycks främst handla om att hålla dödshjälp borta från den palliativa vården. Däremot verkar han acceptera legal dödshjälp om den utförs på behörigt avstånd från hospiceverksamheten.
Utifrån sin erfarenhet av arbete inom palliativ vård tycks dock Klingspor mena att dödshjälp i själva verket är onödigt; nästan alla kan ändå hjälpas till en god död.
Men ingen medicinsk specialitet uppnår framgångsrik behandling för alla patienter, inte heller den palliativa vården.
Detta visas tydligt i Svenska palliativregistret, som registrerar dödsfallen i Sverige och hur de avlidna haft det den sista veckan i livet. Där framgår att cirka 15–20 procent har haft smärtor, ångest, illamående, kräkningar, diarréer, hallucinationer och så vidare, som inte kunnat kontrolleras. Andra studier visar likaså att en betydande minoritet av obotligt sjuka har ett lidande som inte kan lindras ens med palliativ vård i världsklass.
Christer Klingspor anser vidare att så kallad terminal sedering, som innebär att en patient sövs ner ända tills hen dör, vilket kan ta dagar–veckor, är ett alternativ till dödshjälp.
Det finns dock en viktig etisk skillnad mot dödshjälp, nämligen att det är patienten som själv ska bestämma om detta. När det gäller terminal sedering är det läkarens beslut; patienten har ingen särskild rätt till detta.
För min del skulle jag inte vilja ligga nedsövd i en sjukhussäng kanske i veckor, av enbart ”formella” skäl.
I stället för att låta den palliativa vården även omfatta legal dödshjälp som en sista åtgärd föreslår Klingspor att en riksklinik för dödshjälp införs. Ett möjligt motiv till denna idé kan vara att Klingspor därmed inte ”skulle tvingas ge en dödande injektion”.
Jag anser att ingen vårdanställd ska tvingas, men ser ingen poäng med en särskild dödsklinik.
Någon form av certifiering kan i stället införas där endast läkare som genomgått en specialutbildning skulle medverka, eftersom en bedömning av en persons begäran om dödshjälp måste göras omsorgsfullt och i överensstämmelse med de lagar och regler som riksdagen bestämmer. Transparens är viktigt!
Jag rekommenderar dem som vill informera sig om hur legal dödshjälp kan utformas, att gå in på Riksföreningen Rätten till en värdig döds hemsida och Statens medicinsk-etiska råds kunskapssammanställning om dödshjälp.