Sparkraven ligger kvar – berör ej covid 19-vård

Akademiska sjukhuset behöver fortfarande spara. skriver fem representanter för den blå gröna majoriteten i sjukhusstyrelsen.

De områden på sjukhuset där bemanningen varit underdimensionerad omfattas dock inte av sparåtgärderna, skriver fem representanter för sjukhusstyrelsen.

De områden på sjukhuset där bemanningen varit underdimensionerad omfattas dock inte av sparåtgärderna, skriver fem representanter för sjukhusstyrelsen.

Foto: Staffan Claesson/Arkiv

Insändare2020-06-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare från Christer Tengvar, Lars O Ericsson och Jonas Liliequist 19/5 och 5/6

Tre debattörer ställer i en insändare 19/5 två frågor till regionens politiska styre, som vi tänker besvara här. Den första frågan rör sparkraven på personalkostnader och om de ligger kvar även under coronapandemin. Den andra frågan rör hälso- och sjukvårdens beredskap för att klara av en eventuell andra våg av covid-19 under kommande höst. 

Svaret på den första frågan är ja, besparingarna kvarstår. Dessa gäller dock inte insatserna mot covid-19, eller medarbetarna som arbetar med dessa. Detta gör att den ekonomiska situationen kommer att försvåras ytterligare. 

Skälen till sparåtgärderna är att kostnaderna varit högre än intäkterna under många år. Utvecklingen beror på flera saker. Beroendet av hyrpersonal vilket är mycket kostsamt, men också växande personalkostnader inom exempelvis administration. Trots att antalet medarbetare ökat så har produktiviteten minskat. Dessa kostnadsökningar går inte att bära ens om man skulle höja skatten, varför besparingar infördes inom flera områden. Bland annat resekostnader som kan anstå men också genom att minska antal anställda. Detta uppnås genom att vissa naturliga avgångar inte återbesätts. 

De områden på sjukhuset där bemanningen varit underdimensionerad, som debattörerna nämner, omfattas dock inte av sparåtgärderna. Det kan till exempel handla om sjuksköterskor, där brist på personal inom flera avdelningar gjort det svårt att hålla vårdplatser öppna vilket därmed påverkat ekonomin negativt. Besparingarna handlar inte heller om några medarbetare som arbetar med konsekvenserna av covid-19. 

Vi har beredskapen att ställa om sjukvården om behovet återigen skulle uppstå och nu har vi dessutom erfarenheter och inarbetade rutiner för det. Akademiska sjukhusets ledning och fantastiska medarbetare har visat att det går att samarbeta över avdelningsgränser på nya sätt, anpassa sig till nya behov och öppna nya vårdplatser i krisläge när så krävs. 

Det har funnits en oro bland medarbetarna över semestersituationen på grund av läget. Trots stora svårigheter att få ihop planeringen har nu alla medarbetare fått minst tre veckors sammanhängande semester, de flesta 3+1 vecka, vilket är en välbehövlig återhämtning. Samarbeten sker också med offentliga och privata vårdcentraler för att täcka upp bemanningen. 

Covid-19 innebär en enorm belastning för hela samhället och i synnerhet hälso- och sjukvården, men tack vare våra fantastiska medarbetare kommer vi att kunna hantera det. 

Karta: Akademiska Sjukhuset