Regionens medborgare behöver svar!
I en tidigare insändare ” Ta höjd för långsiktiga effekterna av covid-19” riktad till Region Uppsalas politiska ledning (UNT 19/5) diskuterar vi Akademiska sjukhusets situation och tillgängliga resurser under den pågående covid-19 epidemin inkluderande en ackumulerad vårdskuld. Vi lyfter särskilt vårdpersonalens betydelse och situation och konstaterar att utan en tillräcklig stab av vårdpersonal får Akademiska sjukhuset stora svårigheter att klara av grunduppdraget mot befolkningen som det är tänkt. Vi har därför i vår tidigare insändare ställt ett antal riktade frågor till ansvariga regionpolitiker som vi menar behöver belysas och med särskilt fokus på tidigare regionbeslut om sparkrav och hur beredskapen inför en trolig andra smittspridningsvåg under kommande höst är tänkt.
Dessvärre har svar från regionens politiska ledning uteblivit.
Samtalet mellan förtroendevalda politiker och engagerade regioninnevånare måste upprätthållas och vårdas. I en öppen och väl fungerande demokrati skall medborgarna ges möjlighet att framföra frågor och synpunkter på den förda politiken. Kommunikationen skall vara saklig, transparent och respektfull. Förhållningssätt som utgör en bärande del av vår demokratiska samhällsordning. Att ansvariga politiker i en sådan situation väljer att bemöta oss frågeställare med tystnad väcker farhågor. En uppenbar distansering som medför att förtroendet och tilltron till de berörda och den förda politiken urholkas och försvagas. Särskilt olämpligt i den situation vi befinner oss i nu med en i många avseenden okänd pandemi som allvarligt äventyrar flertalet samhällsfunktioner och utsätter oss innevånare för påtagliga risker och påfrestningar.
Vi upprepar därför tidigare ställda frågor och förväntar oss svar från Region Uppsalas politiska ledning.
Ligger sparkraven på Akademiska sjukhusets vårdpersonal kvar oförändrade? Även under pågående covid-19 pandemi?
Coronapandemin kommer att finnas kvar under lång tid. Hur ser beredskapen ut inom regionens hälso- och sjukvård inför en trolig andra covid-19 våg under kommande höst? Finns beredskap för smittspårning och utökade covidtestningar även inkluderande priogrupp 3 enligt Folkhälsomyndighetens nationella strategi?