Djurens rätt vill att kommunerna ska halvera köttserveringen till 2030. Men de underlåter att påvisa ett flertal viktiga aspekter:
Kött är en mycket viktig näringskälla, framförallt för barn.
Kött från betande djur bidrar starkt till den biologiska mångfalden och de öppna landskapen.
Kött från betande djur är i det närmaste klimatneutrala.
Kött är gott! Och dagens skolelever äter ofta dåligt när det inte finns kött på menyn, eller går till närmaste hamburgerhak och köper sin lunch.
Kött från svenska bönder uppfyller de svenska djurskyddskraven väl. Och EU:s med god marginal.
Så istället för att fokusera på att minska köttkonsumtionen. Så borde man syna alternativen lite bättre. Skövlad regnskog för att tillgodose marknaden med billiga vegetabilier är en konsekvens. Långrest mat från världens alla hörn är en annan ohållbar lösning. Och eftersom vi bor i Sverige, som är ett kallt land med årstidsbaserad växtodling, så är just kött en både mycket lämplig, nyttig och hållbar lösning på hur vi ska konsumera.
Vi ska konsumera svenskt kött och våra kommuner ska absolut inte minska serveringen av kött. Våra kommuner ska istället bidra genom att enbart köpa in svenska råvaror, allra helst lokala. De ska absolut inte gå på djurrättsorganisationernas skrämselpropaganda och införa vegodagar eller halvera köttserveringen.
Så varför inte sluta det naturliga kretsloppet som vi allätare är en del av? Den svenska kon betar gräs och örter, som inte människan äter. Vi njuter av kons mejeriprodukter och kött. Vinnare blir naturen och miljön. Tror inte någon vill ha ett ”veganskt landskap” där det inte finns några hagmarker utan där de enda öppna områdena – frånsett städernas asfalt och betong – är åkrar och kalhyggen.
Rätt kött är hållbart, gott, nyttigt och hälsosamt!