Kommuner bör halvera serveringen av kött

Intaget av rött kött och chark är fortfarande för högt bland ungdomar, skriver fem representanter för Djurens rätt.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC behöver både produktion och konsumtion av kött minska betydligt, skriver Emma Uvenman, Astrid Nilsson, Ewelina Horoszkiewicz, Isabelle Laine och Göran Nilsson.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC behöver både produktion och konsumtion av kött minska betydligt, skriver Emma Uvenman, Astrid Nilsson, Ewelina Horoszkiewicz, Isabelle Laine och Göran Nilsson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-05-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barn och ungdomar äter enligt Livsmedelsverkets kartläggning alldeles för lite frukt och grönt – de skulle behöva äta dubbelt så mycket för att komma upp i rekommenderad mängd. Vidare är intaget av rött kött och chark, trots minskad köttkonsumtion, fortfarande för högt bland ungdomar. 

FN:s klimatpanel IPCC:s rapport om världens markanvändning framhåller tydligt att produktionen och konsumtionen av kött behöver minska betydligt. Naturskyddsföreningen identifierar kraftigt minskad köttkonsumtion som en av de fem viktigaste politiska förändringar som måste till nu utifrån IPCC:s rapport. 

Självklart finns det viktiga djurskyddsaspekter med att minska köttkonsumtionen. Dagens industriella djurhållning medför en mängd djurskyddsproblem. Med en minskad andel kött kan pengar i stället användas för att köpa in produkter som innebär högre djurvälfärd. Grisar, kycklingar och hönor är exempel på djurslag där utevistelse sällan förekommer inom den konventionella uppfödningen, trots att det är enormt viktigt för djurens välmående.

Många kommuner har i sina styrdokument för måltidsverksamheten mål om att minska på serveringen av kött. Men ofta är formuleringarna vaga, vilket gör målen svåra att genomföra och följa upp. 

Ett annat vanligt misstag är att bara fokusera på att minska på rött kött. Livsmedelsverket rekommenderar den svenska befolkningen att minska sin köttkonsumtion totalt sett, inklusive kycklingkött. Att bara utesluta rött kött skulle också belasta klimatet eftersom efterfrågan på intensivt odlad soja och spannmål skulle öka. Även ur ett djurskyddsperspektiv är det oerhört viktigt att inte ersätta rött kött med fisk eller kycklingkött.

En rimlig slutsats är att kommunerna ska anta ett mål om att med utgångspunkt i 2021 års nivå minska serveringen av kött med 50 procent till år 2030. Det stämmer väl överens med de globala målen i Agenda 2030, som Sverige åtagit sig att uppfylla.

Djurens Rätt Uppsala - Knivsta