"Har blivit en grej att inte plocka upp"

Vid sextiden på morgonen den första maj stinker det i Ekonomikumparken. Sopor, gammal sprit och matrester. Använt toapapper ligger lite här och var och skräpar.

Ida Johanna Köpman och Elin Giding - studenter från Stockholms universitet som firat valborg i Uppsala. "Jag trodde aldrig det skulle vara så mycket skräp" säger Ida.

Ida Johanna Köpman och Elin Giding - studenter från Stockholms universitet som firat valborg i Uppsala. "Jag trodde aldrig det skulle vara så mycket skräp" säger Ida.

Foto: Anna Hellberg

Valborg2019-05-01 13:10

– Det har blivit en grej att folk inte plockar upp efter sig, säger Maja Chen Sagrén, en av många ungdomar som röjde upp efter den dygnslånga sittningen på en av Uppsalas största grönytor.

LÄS MER: Nu ska skräpet bort - UNT direktrapporterade från Ekonomikumparken

Ungdomarna får 10 000 kronor för att plocka upp skräpet och pengarna går till deras idrottsförening.

Snabbt och effektivt håvar de in glasflaskor, plastkassar och fimpar med en lång griptång.

BILDEXTRA från skräphavet i Ekonomikumparken

Stanken försvinner i takt med att skräpet försvinner. Det går fort, på en halvtimme är halva parken ren igen.

Att folk lämnat valborgsfesten utan att ta med sig skräpet är dåligt, tycker fyra killar som sitter lutade mot en fasad. De är kvar i parken av någon outgrundlig anledning och ser lite tilltufsade ut.

– Det är fel att en fest betyder nedskräpning, säger Axel Ahlrot.

– Ja, om man betänker att plastpåsar hamnar i fåglarnas magar blir man illa till mods, säger Ztefan Arvidsson.

En bit bort har Mika Bertström från företaget Fastighetssnabben börjat sondera terrängen. Han gör skräpplockardebut och trodde inte att det skulle vara så mycket.

– Nej, med tanke på att folk verkar ha blivit mer klimatmedvetna så är jag förvånad, säger han.

Studenterna Ida Johanna Köpman och Elin Giding från Stockholm festade hela natten men kunde inte sova sen. De hade hört talas om sopberget och ville se det i verkligheten. De ser lite chockade ut när de går omkring bland förödelsen.

– Det är faktiskt svårt att ta in. Jag har nog aldrig sett så här mycket bråte, säger Elin Giding, som dokumenterar slagfältet med sin mobilkamera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!