Vänsterpartiet: ”Upp till bevis för S”

Vänsterpartiet anser att deras medverkan ändå krävs för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte ska bryta sina vallöften. Det säger de efter att Liberalerna nu gått in i samarbete med S och MP.

28 september 2018 13:00

– Socialdemokraterna har lovat att sätta satsningar i välfärden framför skattesänkningar och Miljöpartiet har lovat satsningar på klimatet. Inget av det kan de få igenom om de inte samarbetar med oss, säger Tobias Smedberg, kommunfullmäktigeledamot för V i Uppsala kommun.

Tobias Smedberg menar att det ännu är oklart vad samarbetet mellan L, S och MP kommer att innebära. Men han är tydlig med att det inte är omöjligt för Vänsterpartiet att lägga ned sina röster i kommunfullmäktige om de inte är nöjda med de förslag som S, L och MP lägger fram.

– Vi kommer att vara ett oppositionsparti. Om vi inte får bra förutsättningar för vår politik kommer vi inte att ge något stöd.

Leia Nordin är ordförande för Feministiskt initativ i Uppsala, som har två mandat i kommunfullmäktige. Hon uppger att FI efter valet har bjudits in till samtal med Socialdemokraterna.

– Vi har varit utfrysta innan, men nu pratar de med oss, säger hon.

Anledningen till Socialdemokraternas kontaktsökande ser hon emellertid inte som något enbart positivt.

– Det är glädjande att de vill prata med oss. Samtidigt är det synd att de nu, när de saknar majoritet, också söker stöd högerut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö