Det gör partierna på Kulturnatten

På lördag kommer Uppsala att fyllas med närmare 200 000 personer och valstugorna står mitt i city. Vad är på gång bland partierna under Kulturnatten?

7 september 2018 21:00

Kulturnatten har sedan starten alltid arrangerats den andra lördagen i september. I år kommer därför valstugorna att stå på Stora Torget i Uppsala eftersom det är valår.

– Därför har vi inte några kulturaktiviteter där i år. Det blir mindre plats, men vi har hittat nya lösningar och fått ihop det väldigt bra, säger Malin Lejskog som är projektledare för Kulturnatten.

Flera av partierna har planerat in aktiviteter under lördagen. Centerpartiet kommer att ha musik och arrangera tävlingar vid sin valstuga. En debatt mellan kommunalrådet Stefan Hanna (C) och ordförande i kulturnämnden Peter Gustavsson (S) kommer att hållas. Vänsterpartiet har planerat in flera musikinslag, och partiledare Jonas Sjöstedt kommer att tala på kvällen vid Östra Ågatan och Smedsgränd. På Vårfrutorg kommer Miljöpartiet att ha en egen scen.

– Temat på vår scen är att klimatet inte kan vänta. Det kommer att vara musik, kultur och politiker som talar i den frågan, säger valsamordnare Malin Aldal.

För Socialdemokraterna står både väljarna och barnen i fokus. Partiet bjuder på tårta och ansiktsmålning för barnen. Dessutom har de en mobil valstuga vid Gamla torget där partiet bjuder på korv. Artisten Emanuel Ali ska framträda vid Kristdemokraternas valstuga, och det kommer även att finnas aktiviteter för barnen.

– Det är självklart bra att politikerna är på plats där folket är, säger KD:s valledare Mimmi Westerlund.

Feministiskt initiativ kommer att bjuda på livemusik och fika vid Observatorieparken.

– Vi har bjudit hit en feministisk gatukonstgrupp från Gävle som ska måla ett konstverk under dagen. Vi vill göra feministisk konst eftersom det går ihop med vårt engagemang, säger Per Hård af Segerstad som är med i partiets planeringsgrupp för Kulturnatten.

Liberalerna kommer att ha ett klotterplank vid sin valstuga där Uppsalaborna själva kan skriva ner vilka kulturaktiviteter de vill se i staden framöver. Barnen kommer att kunna pyssla och göra klippdockor av Jan Björklund (L). Moderaterna satsar på kampanjandet under Kulturnatten, men bjuder även på sockervadd, popcorn och ballonger. Sverigedemokraternas valstuga kommer att vara öppen men partiet arrangerar inget utöver det.

– Vi försöker vanligen att  figurera i politiska samtal när folk är nyktra, och på Kulturnatten dricks det ju en del alkohol. Det är inte en bra miljö för oss att verka i, säger Simon Alm.

Projektledaren Malin Lejskog tror inte att politiken tar över fokus från kulturen.

– De politiska partierna är med nästan varje år oavsett om det är val eller inte.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Selander