Alliansledare på blixtbesök i Uppsala

Valrörelsen är på upploppet. På torsdagen fick Alliansens valarbetare och lokalpolitiker ta en paus för att jubla när deras partiledare klev av bussen i Uppsala.

6 september 2018 19:27

I rask takt betade de av en serie frågor och svar från scenen på Dragarbrunns torg, tog emot den välvilligt inställda publikens applåder och hejarop innan alla fyra jäktade tillbaka till bussen med riktning Gävle och torsdagskvällens partiledardebatt i TV 4.

I valspurten gäller det att visa enighet och gjuta hopp och tro bland myllret av kampanjarbetare som snart, snart får slå sig ned i tv-soffan eller på valvakan och möta resultatet av sitt slit i kalla siffror. Frågorna som ställdes från scenen var knappast partiskiljande. Jan Björklund (L) fick upprepa kraven på uppvärdering av läraryrket, ordning och reda i klassrummen och fler speciallärare – men passade också på att vifta med en vänstervarning:

– Vänsterpartiet är på väg att göra ett av sina bästa val. En röst på S eller MP är också en röst på Jonas Sjöstedt. Hål honom utanför regeringen, dundrade Björklund.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor – en gång rekordungt kommunalråd i Uppsala – markerade att hon befann sig på hemmaplan och uppmanade väljarna att rösta för maktskifte både i kommun, region och riksdag. Hon lovade återinförd kömiljard i vården om Alliansen tar över på måndag, men nu i utbyggd form "med hela patienten i fokus", samt satsningar på vidareutbildning av sköterskor.

– Stefan Löfven har fått över 60 miljarder i skattehöjningar och vårdköerna har fördubblats. Det är mitt främsta skäl till att Sverige behöver en ny regering, slog KD-ledaren fast.

TV: Alliansen höll torgmöte i Uppsala

Ulf Kristersson (M) fick frågan om Sverige klarar välfärden med de sänkta skatter som Allianspartierna vill genomföra. Han ansåg att frågan var felställd:

– Frågan är i stället om det systematiskt går att höja skatterna för både lägre och högre inkomster och ändå klara välfärden. Resultatet den här mandatperioden är tvärtom. Hög skatt på inkomster betyder att färre människor arbetar, sade M-ledaren som varnade för en återgång till 1970- och 80-talens skattetryck med nuvarande regeringspolitik.

Risken att en eventuell Alliansregering hamnar mitt i en lågkonjunktur kommande mandatperiod ska mötas med en rivstart och "offensiva reformer" lovade Centerns Annie Lööf. Hon kallade S-regeringens insats "fyra bortslösade år":

– Det krävs nödvändiga reformer för bostadsmarknad, arbetsmarknad och skattesystemet för att det ska gå smidigare när det blir lågkonjunktur. Det har man inte gjort. Reformtakten har varit noll eller snarare minus, sade hon.

På agendan för den till synes välregisserade frågestunden fanns också klimatet, integrationen och regeringsbildningen. Statsministerkandidaten Ulf Kristersson ville inte kännas vid några svårigheter att bilda en Alliansregering och få igenom sin politik efter valet:

– Alliansen är i särklass Sveriges största gemensamma regeringsalternativ, mycket, mycket större än Socialdemokraterna och klart större än nuvarande regering, sade Kristersson, och ännu en applåd smattrade mellan husfasaderna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist