Socialdemokraterna vill skapa en kommunal kulturskola

En kommunal kulturskola i Uppsala, med låga avgifter, brett utbud och geografisk spridning. Det är Socialdemokraternas stora kultursatsning i deras valmanifest.

18 augusti 2014 11:21

Kommunala musikskolan är bra, men kommunen borde se till att fler barn får möjlighet att utöva musik och annan kultur såsom dans, teater, film, foto och bild. Det tycker socialdemokraterna som på måndagen presenterade sitt förslag till kultursatsning – en subventionerad kommunal kulturskola som rymmer mycket mer än bara musik och som även finns ute i stadsdelarna och tätorterna.

– Det här är den stora kulturpolitiska reformen vi vill gå till val på, säger kommunalrådet Marlene Burwick (S).

Tanken är att samarbeta med redan existerande verksamheter såsom studieförbund, skolor, fritidsklubbar och kulturföreningar. De som vill ska få samlas under ett kommunalt paraply med gemensam ingång på en hemsida och låga avgifter som subventioneras av kommunen.

Ett första steg är att halvera avgifterna till kommunala musikskolan, en kostnad som beräknas till fyra miljoner kronor. En breddning av utbudet beräknas kosta ytterligare fem miljoner kronor.

Finansieringen ska till största delen ske med ett nationellt stimulansbidrag från en socialdemokratiskt styrd regering.

Om socialdemokraterna inte vinner riksdagsvalet då?

– Det är svårt att bedriva S-politik lokalt med en borgerlig regering. Ambitionen är att genomföra reformen ändå. Men vi kommer att ha S-majoritet i regeringen om det blir S-majoritet i Uppsala, svarar Marlene Burwick.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Lövrander