Stefan Hanna (C): Rekordkarriär efter chefsjobb

UNT:s kommunreporter Johanna Odlander intervjuar Uppsalas ledande politiker. Stefan Hanna är Centerpartiets förstanamn på listan till kommunalvalet.

7 september 2010 10:35

Stefan Hanna jagade pengar och inflytande i näringslivet. Men en nära anhörigs sjukdom fick honom att tänka om. Nu är han kommunalråd efter rekordkort tid i Centerpartiet.
– Ser jag trött ut? Jag satt uppe och gick igenom mejl till fyra i natt, säger Stefan Hanna.
Men han är van vid en hög arbetsbelastning. Till skillnad från de flesta av Uppsalas lokala toppolitiker har Stefan Hanna inte gått den långa vägen inom partiet. Fram till nyligen jobbade han i stället inom näringslivet och var inte alls politiskt engagerad. Men efter att ha hoppat av ett chefsjobb för Ericsson i Tokyo till förmån för familjen i Uppsala debuterade han i lokalpolitiken.
– Jag ska inte sticka under stol med att jag från början ville bli förmögen. Jag hade gärna velat bli koncernchef för Ericsson, och jag hade de rätta kontakterna. Men i och med att min exfru blev svårt sjuk tappade jag intresset. Jag ville inte längre bara tjäna massa pengar själv, utan göra det lite bättre för fler, säger han.

Efter att ha läst samtliga partiers program fastnade han för Centerpartiet av tre skäl.
– Det var kombinationen av att vilja stötta företag, ta de gröna frågorna på allvar och att flytta besluten närmre människor.
Det finns de som menar att Stefan Hannas inträde i Centern var väl tajmat med att partiets starke man, kommunalrådet Lars O Ericssons, avgick.
– Jag hade ingen aning om att han skulle välja att dra sig tillbaka. Min ambition var att få en plats i kommunfullmäktige. Men medlemmarna visade mig snabbt förtroende, säger Stefan Hanna.

Han pratar ofta om företagande som en förutsättning för välfärden. Centerns recept för att stimulera företagen i Uppsala är att inrätta ett näringslivsråd och att stötta fem branscher som man särskilt tror på: IT, hälsa, mat, energi och turism.
– Där har vi redan en baskompetens och det finns en jättepotential, säger Stefan Hanna.
Men det Centerförslag som fått starkast reaktioner handlar inte om företagande, utan om det Centern kallar invånartjänst. Förslaget går ut på att den som har socialbidrag men är arbetsför, måste göra en motprestation för att få sitt bidrag. Det kan handla om att gå och handla åt en äldre person eller vara en extra vuxen på skolgården. En hård politik, menar kritikerna. Men Stefan Hanna håller inte med.
– Det är bättre att låta människor bidra än att de ska leva som isolerade öar. Många av de som skulle beröras är invandrare som på det här sättet får en chans att integreras.

Hur ska ni säkra så att invånartjänsten inte ersätter riktiga jobb inom vård och skola?
– Det handlar om arbetsuppgifter som ingen gör i dag. Till exempel att hjälpa äldre att handla.

Men det gör ju hemtjänsten?
– Jo, men man måste vara ganska svag för att få den hjälpen. Vi lovar att det här inte ska konkurrera med befintliga jobb.

Centerpartiet kallar sig alliansens gröna röst. Partiet vill prioritera kollektivtrafik och värna parker och åkermark. Samtidigt har Centern varit med och beslutat om att öppna för mer biltrafik i centrum.

Vad säger du om en trängselskatt för att minska utsläppen?
– Kanske, men vi vill inte förbjuda bilar i centrum. Däremot vill vi sänka hastigheten och låta bussar gå före bilar.

De rödgröna är emot nya externa köpcentrum eftersom det kan öka utsläppen från bilar. Vad tycker du?
– Tror en näringsidkare på ett nytt köpcentrum och en temapark, som den i Fullerö, så ska man få pröva sina idéer.

Centerpartiet föreslår också att Uppsala ska växa på höjden för att spara på grönytor.
– Vi har pekat ut Uppsalas södra infart som ett område för nya höghus. Gränby, Gottsunda och Stenhagen är andra områden. Men det ska vara vackra höga hus, säger Stefan Hanna.

Stefan Hanna

Parti: Centerpartiet
Ålder: 45
Familj: Stor, internationell och två barn, som snart är 18 och 2 år.
Bakgrund: Civilekonom och affärsman. Flera ledande befattningar inom sektorerna IT och Telecom. Flera egna företagsprojekt. Har utöver Sverige bott i USA, Malaysia och Japan.
Bor: Bostadsrätt i Centrum.
Intressen: Träning, fotboll, umgås med familj och vänner samt företags- och samhällsutveckling.
En ledig söndag: Äter frukost med familjen, tränar och hälsar på min morfar.
På nattduksbordet: ”Trasig” av Shy Keenan.
Glad av: Positiva och hjälpsamma människor.
Arg på: Respektlöshet och girighet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Odlander