Visst, det är kallt - men inte rekord

Fryser du? Behåll långkalsongerna på, det kalla vintervädret väntas bestå en vecka framåt. Men marsvädret var värre förr.

14 mars 2013 19:07

Uppsala känns som ett riktigt köldhål just nu. Och ingen vårvärme är i sikte under de närmaste dagarna. Nätterna blir iskalla och på dagarna ska det bli minusgrader i Uppsalatrakten.

Men det var ännu kallare förr. Under mars 1888 var minitemperaturen för alla dygn 3–19 mars under -20 grader i Uppsala. Det året var det kallaste som någonsin uppmätts.
– Årets medeltemperatur för 1–13 mars på -2,9 grader är inte alls extremt kallt för perioden, vi ligger i själva verket nära medeltemperaturen för den tiden på året, säger Hans Bergström, forskare i meteorologi på Uppsala universitet.
– För att hitta en kallare början av mars behöver vi bara gå till 2010, då medeltemperaturen i Uppsala var -3,6 grader.

Denna vinter har vi hittills haft snö i 105 dagar. Under vintern 2010–2011 låg snön i 144 dagar. Och Hans Bergström menar att snön inte kommer att ligga i hela 40 dagar till för att slå det.

Enligt SMHI kan mild luft från kontinenten försöka att strömma in över landet nästa vecka. Men ett iskallt högtryck från norra Ishavet kan hålla emot. Det finns en lång prognos som säger att det kommer att vara minusgrader fram till påsk, men så långa prognoser är osäkra.

Men vårblommningen då?
Ja, den är faktiskt i full gång, men i Västerhavet. Vårblomningen av växtplankton som är till nytta för havet innevånare finns fångade på satellitbilder längs den svenska Västkusten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe