Vem vill byta folkdräkt?

Folkdansare och andra folkdräktsentusiaster samlades på söndagsförmiddagen i Vaksala skolas matsal, där Folkdansringen i Uppsala anordnar dräktbytardag.

3 april 2011 16:58

Bland de första besökarna var Britt-Marie och Leif Eklund från Uppsala, och de hade med sig var sin komplett dräkt från Våla härad plus en massa ”reservdelar” till inlämningen. Det tog sin rundliga tid för arrangörsgruppens Cecilia Möne att lista alla dräktdelar, från strumpeband och reservknappar till krås, skjorta och särk.

– Och här finns det mönster också, och en väska som inte är färdigbroderad. Det är bara att fortsätta, sa Britt-Marie Eklund. Både hon och hennes man har själva sytt sina dräkter, så visst fanns det ett mått av vemod hos dem när sista dräktdelen var antecknad till försäljningen.
– Men vi har försökt att bearbeta det, sa hon, halvt på allvar, halvt på skämt.

Och dräkterna har de använt flitigt.
– Vi har dansat både Hälsingehambon och Upplandsschottisen i de här kläderna. Men det är längesedan vi använde dem, och nu har vi ju ”vuxit ur dem”, skojar Leif Eklund.
Enligt Cecilia Möne brukar efterfrågan vara störst på delar till dräkter.
– Men vi säljer kompletta dräkter också. Fast det kan vara knepigt att få till n perfekt matchning. Rätt person måste komma, och storleken måste vara den rätta. När en hel dräkt blir såld på det sättet så känns det närapå magiskt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Bill