Vårbalen populärare än någonsin

På lördagen är det dags för en av årets största händelser i Uppsalas nationsliv – vårbalen.

19 maj 2012 15:50

Studenter klär upp sig i frackar och balklänningar och dansar natten lång till både orkester och E-Type. I år har dessutom intresset varit större än någonsin.
Knappt har krutet efter valborgsfestligheterna lagt sig förrän det är dags för nästa stora studentevenemang. Och festsuget verkar hålla i sig. De dryga 2500 biljetterna till årets vårbaler har gått åt som smör och samtliga nationer har sålt slut. Två studenter som laddar som bäst inför kvällen är Kristoffer Fredriksson och Mina Haji.
– Jag ser väldigt mycket fram emot det, och jag har faktiskt riktigt stora förväntningar. Det är något av årets grej, och de hålls ju bara en gång per termin, säger Kristoffer som liksom Mina går på sin första vårbal.

De två kände inte varandra sedan tidigare utan parades i hop av en gemensam vän. Både klänning och frack har de lånat respektive hyrt in.
– Min studentklänning kostade 3000 kronor så det blir ganska dyrt att köpa om man vill variera sig, säger Mina Haji och håller upp sin beiga balklänning.
På Kuratorskonventet är man överraskade av det stora intresset just i år. Erik Erlandsson som är curator curatorum har ingen riktig förklaring, men hoppas att det beror på att studenterna i än högre grad börjat uppmärksamma traditionen.
– Hela dagen är speciell, alla nationer har baler och det är ett stort evenemang i Uppsalas nationsliv. Det kommer också hit många studenter från vännationer i Finland och från Lund. Att det springer runt studenter i frack och balklänningar på stan är dessutom lite udda, säger han.

Vårbalen inleds med fördrink innan en middag med flera rätter tar vid som håller på till klockan elva. Därefter startar festen på riktigt, och det bjuds på såväl styrdans till levande orkester som klassisk klubbmusik. På Stockholms nation kommer de finklädda studenterna att studsa till eurodisco från E-Type.
– Det blir lite ovant att dansa till klubbmusik i frack så klart. Samtidigt är det ju samma sak på gasquer då man dansar i kostym, nu har man bara en pingvinsvans extra, säger Kristoffer Fredriksson.

Efter det beger sig alla studenter till Göteborgs nation där soluppgången firas in fram till klockan sex. Och som om inte det vore nog anordnas bruncher och silluncher runt om på nationerna dagen efter.
– Ja, vi ska på vårbalsbrunch redan klockan tolv på söndag. Så det blir inte mycket sömn däremellan, säger Kristoffer Fredriksson.

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stefan Hesserud-Persson