Varannan singelpappa firar utan barn

Fler singelmammor än singelpappor firar jul med sina barn. Singelmän är dessutom mer ensamma på julafton. Det visar en undersökning av matchmakingföretaget Match.com.

23 december 2011 20:01

Nästan varannan singelpappa firar jul utan sina barn. Det är vanligare att ensamstående mammor har barnen över julen. 80 procent av singelmammorna firar jul tillsammans med sina barn, enligt undersökningen.
– Mammorna vinner julen, säger Hanna Bergholm, marknadsdirektör på Match.com. Det är svårt att säga varför, men vi vet att det inte är på grund av att männen jobbar mer.

Caroline Stenqvist, legitimerad psykoterapeut och familjerådgivare, tycker att fördelningen har blivit mer jämlik än vad den var förut.
– Jag upplever att män inte längre går med på att bara mamman tar hand om barnen, säger hon. Många verkar ta varannan jul med barnen.
Ensamstående män tycker att julen är den jobbigaste högtiden, enligt undersökningen.
– Får man inte vara med sina barn så är det så klart jobbigt, säger Hanna Bergholm. Det påverkar hur män mår under julen. Dessutom firar singelmän jul helt ensamma i högre utsträckning än kvinnor.
Det kan bero på att kvinnor har ett större socialt nätverk, enligt Caroline Stenqvist.
– Män kan tycka att det känns skamfyllt att de är ensamma, säger hon. Därför kanske de hellre väljer att vara ensamma på jul än att ta kontakt med andra.

Att fira jul utanför den traditionella kärnfamiljen verkar bli vanligare.
– Det är glädjande att se att ex som har barn tillsammans väljer att fira jul ihop, säger Hanna Bergholm. Det verkar också bli vanligare att singlar firar jul tillsammans med sina vänner.
Det kan vara ett sätt att undvika att människor blir ensamma över jul, enligt henne.
– Om du känner någon som ska fira jul själv, varför inte bjuda in den personen till ditt eget julfirande?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!