Vanligt med hajmal i Uppsala

Den som är sugen på hajmal i Uppsala behöver inte leta längre. Flera restauranger har fisken på lunchmenyn och i matvarubutikernas frysdiskar är den också vanlig.

7 februari 2011 20:36

Under tisdagen serverar till exempel restaurang Kristallen pangasius – som hajmalen ofta kallas på lunchmenyn – och på Villa Romana går det att få fisken vitvinspocherad.
– Jag fick just reda på att det var problem med den, men jag avvaktar mer information. Den här veckan kör vi på, sen tar vi troligtvis en paus. De flesta gästerna är medvetna om miljön och vill inte äta fisk som är rödlistad, säger Joshua Guven på Villa Romana.

På Hemköp vid Stora Torget i Uppsala ligger flera förpackningar med pangasiusfiléer i frysdisken. Butikschefen Lena Karlsson berättar att den är populär. Enligt henne är matkedjans policy att inte sälja rödlistad fisk över huvud taget. Men än så länge har inget beslut om att plocka bort hajmalen fattats.
– Det tas på central nivå. Så fort direktiven kommer plockar vi bort den.

Feskarn i Uppsala tar däremot inte bort hajmalen. Delägaren Micke Prising är kritisk till WWF:s agerande.
– Det känns oseriöst att de plötsligt tar bort något efter påtryckningar från ett lands regering. Ska en miljöorganisation ge vika så lätt? Då börjar man fundera på om de hade kött på benen när de först bestämde sig för att rödlista den, säger han och fortsätter:
– Hajmalen blev väldigt hypad eftersom man kunde producera den så billigt. Och när man började producera stora mängder snabbt blev det så klart en miljöpåverkan. Jag tror att problemen kommer att rättas till.

Feskarn tar inte bort rödlistade arter ur sitt sortiment, utan lägger beslutet på kunden. Däremot strävar de efter att alltid kunna erbjuda kunden att bättre alternativ.
– Vi måste överleva. Skulle vi bara sälja det som är grönlistat skulle vi inte ha någon verksamhet över huvud taget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Ström