Utförsäkrad lever på makaroner

I mars blev multisjuka Camilla Nyqvist i Enköping utförsäkrad. Nu lever hon på makaroner. Pengarna från socialtjänsten täcker inte räkningarna och hon är rädd för att bli vräkt. Hennes största oro är att hon blir tvungen att avliva sin katt Ester eftersom pengarna inte räcker och socialen inte betalar för husdjur.

1 juli 2010 07:58

I slutet av maj presenterade Försäkringskassan en rapport om vad som hände med dem som blev utförsäkrade vid årsskiftet. Av 14 667 utförsäkrade skrev nära 13 000 in sig på Arbetsförmedlingen, av dessa är nu 1 700 personer i arbete. De flesta av dem i arbete med stöd eller på nystartsjobb med nedsatt arbetsgivaravgift för arbetsgivaren, men 438 personer kunde få nytt jobb utan stöd eller återgå till sina tidigare jobb.

Knappt hälften av de utförsäkrade befinner sig i något av Arbetsförmedlingens program med aktivitetsstöd, motsvarande a-kasseersättningen. Överlag beskrevs rapporten som en framgång för reformen av sjukförsäkringen. 11,5 procent av de utförsäkrad fick nytt arbete. Men det finns dem som fallit genom hålen i skyddsnätet. UNT har träffat Camilla Nyqvist i Enköping.

I över tio år har Camilla Nyqvist varit sjukskriven och 2006 blev hon sjukpensionär på 75 procent. Hon lider av en ärftlig reumatisk sjukdom och flera andra åkommor, bland annat en nervskada i ryggen. Efter en tandbensinflammation har hon blivit av med alla tänder. Hon har också en magåkomma och cellförändringar i buken för vilka hon behandlas på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon har svårt att klara sig själv hemma, och hon får hemtjänst för att klara av vissa bestyr, till exempel att hänga tvätt. För ett år sedan berättade Camilla Nyqvist för UNT om hur Försäkringskassan dragit in hennes sjukpension, den tillfälliga sjukersättningen, på grund av ett bråk mellan hennes husläkare och myndighetens läkare.

Det här är berättelsen om vad som hände sedan.
I juli 2009 fick hon tillbaka sin sjukersättning. Men den 1 mars i år blev hon till slut utförsäkrad och ska nu söka arbete. Arbetsförmedlingen har satt henne i ett arbetsmarknadspolitiskt program, och hon får aktivitetsstöd om cirka 3 400 kronor i månaden efter skatt. Någon a-kassa kan hon inte få förrän i höst.
– Jag är tvungen att gå till socialen. Det är oerhört förnedrande, säger Camilla Nyqvist.

Men pengarna från socialtjänsten i Enköping visar sig inte täcka hennes kostnader. Sista månaden med sjukersättning hade hon en disponibel inkomst om 11 400 kronor. Nu har hon cirka 6 000 kronor i månaden. Bara hyran är på 6 600 kronor. Hon ligger därför efter med räkningar.
– Jag står i kö för ny bostad, men det tar tid att hitta en. Jag trodde att socialtjänsten skulle täcka de kostnader jag faktiskt har fram till dess att jag kan flytta, säger Camilla Nyqvist.

Vissa medicinkostnader ersätter inte socialtjänsten, hon har därför tvingats sluta ta bland annat hormonmediciner. Under den senaste månaden har hon köpt mat för strax över 400 kronor.
– Jag lever på makaroner och ketchup. Det är inte så bra eftersom jag har de här magproblemen. Men jag har inte råd med något annat, säger Camilla Nyqvist.

Socialtjänsten i Enköping vägrar betala för kattmaten till Camilla Nyqvists sällskapsdjur Ester.
– De säger att jag ska avliva henne. Kattmaten kostar inte så mycket, men jag måste vända på varje krona.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!