Uppsala vill ha Odell

Ut med Göran Hägglund och in med Mats Odell. Det är buskapet från Kristdemokraterna i Uppsala, som är det första partidistriktet att lansera en ny partiledare.

28 januari 2011 18:59

  Kristdemokraternas partidistrikt i Uppsala går nu i spetsen för ett partiledarbyte och nominerar den före detta finansmarknadsministern Mats Odell.
– Det är naturligt att vi efter vårt tredje förlustval tittar på vilken laguppställning vi ska ha. Mats Odell har en unik erfarenhet som minister. Han har dessutom ett stort förtroende i hela partiet och är den främste debattören i riksdagen, säger Mikael Oscarsson, som är Uppsaladistriktets ordförande och riksdagsledamot.
Uppsala kommunalråd Ebba Busch är snäppet vassare i sin kritik av Göran Hägglund:
– Hade det här varit företag så hade Göran Hägglund inte varit kvar som företagsledare. Man måste ställa högre krav på någon som säger sig vilja leda partiet ur den kris vi befinner oss i.

Det har sjudit inom Kristdemoraterna sedan det dåliga valresultatet i höstas. Med 5,6 procent av rösterna blev KD riksdagens minsta parti.
Efter valet har partiet legat under riksdagens fyraprocentspärr i flera undersökningar. Detta har öppnat för en intern debatt om Göran Hägglunds framtid.
– Vi behöver ha en partiledare som vet vad han vill, som har stor trovärdighet, är en duktig kommunikatör och vill slåss för det han tror på, säger Ebba Busch.
Hon medger att Mats Odell med sina 63 år inte är någon föryngrare.
– Men han är en förnyare. Han kommer stadigt med utspel om hur vi kan förnya vår politik och det är precis den typen av handlingskraft som partiet behöver.
Uppsaladistriktets nominering blev känd samtidigt som hundratals kristdemokrater från hela landet samlas i Norrköping för partiets kommun- och landstingsdagar. När UNT får tag i Ebba Busch har hon just hört Göran Hägglund tala.
– Det tog 45 minuter innan han ens adresserade den allvarliga kris vi befinner oss i. Mycket av det han sade var visserligen intressant, men han levererade inga tydliga besked om sin vision.

Till skillnad från andra partier väljs Kristdemokraternas partiledare på ett år i taget. Det valet sker vid partiets riksting i Umeå i juni. Än så länge är det bara Uppsaladistriktet som offentliggjort vem man har nominerat.

Men Mats Odell åkte ju ur regeringen?
– Ja, Göran Hägglund valde att inte ta strid för honom och om det kan man spekulera. Odell har varit pådrivande i hur partiet ska utvecklas och det kan man ju se som en tillgång eller som ett hot. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Odlander