Uppland firade blommornas dag

De vilda blommornas dag firades över hela Uppland i helgen. I Uppsala gick turen genom Hågadalen.

16 juni 2013 18:27

Det är tionde året i rad som vildblomsterdagen arrangeras. Bakom står Svenska botaniska föreningen. Linnéguiden Lisel Hamring ledde vandringen i Uppsala som utgick från Hågahögen i strålande sol.
Blommor finns överallt för den som öppnar ögonen. Redan i gruset på parkeringsplatsen hittade deltagarna en mängd olika exemplar, från maskros och ryssgubbe till gråbo och groblad.

Lisel Hamring berättade att ryssgubben kom till Sverige med utsäde från öst, att rölleka kan användas som myggmedel för sin starka doft och att de vita kolonisatörerna införde grobladet till Amerika.
– Indianerna kallade grobladet för den vite mannens fotspår.

Åtta personer och en hund, Totte, var med på turen. Tottes matte Sara Olsson hade tänkt ta en vanlig pormenad när hon fick se i tidningen att det var De vilda blommornas dag.
– Så jag gick hit. Jag kan inte mycket om blommor. Det är roligt att lära sig, säger hon.

Flera i gruppen var erfarna blomsterskådare med både kikare på magen och flora i fickan.
Hans Erik Boström och Gudrun Wettermark från Uppsala hade varit ända till Österrike och tittat på blommor. Nu fick de se daggkåpa, ögontröst, teveronika och vitmåra i kanten av Kung Björns hög.
– Här har ni backtimjan. Njut av doften, sade Lisel Hamring.

Alla njöt. Till och med Totte som passade på att vila sig i det regnvåta gräset.
De vilda blommornas dag arrangeras i samtliga nordiska länder en söndag i juni varje år och tillägnas Skandinaviens vilda flora. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!