UL:s nya kortläsare äter kort

De nya kortläsare som installerats på UL:s regionbussar gör busskorten inaktiva.

28 september 2013 08:00

För några veckor sedan lanserade UL med buller och bång de nya kortläsarna på regionbussarna. Äntligen skulle ett mångårigt problem med oläsbara och avmagnetiserade kort vara ur världen. Men riktigt så blev det inte.

De förra magnetkortsläsarna på regionbussarna hade hängt med i mer än tjugo. De var slitna, de orsakade lätt avmagnetisering av korten och måste bytas. Men även de nya kortläsarna ”äter” korten.

– Kortläsarna gör korten inaktiva. Biljetten finns visserligen kvar på kortet, men kortet görs inaktivt av läsaren. Det beror på ett programfel i de nya kortläsarna som finns i bussarna, säger UL:s informationschef Sture Jonsson.

Har UL fått många klagomål från resenärerna?

– Ja, med utgångspunkten att varje kund som får problem med sitt kort är en för mycket. Men statistiskt sett är det en liten andel av de 87 000 kort som är ute i systemet som har drabbats, säger Jonsson.

UL försöker nu lösa problemet snabbt.

 Vilka åtgärder har UL vidtagit?

– Felet är identifierat och till stora delar åtgärdat. En ny programversion är utskickad och cirka 90 procent av alla bussar har nu den nya versionen, säger Sture Jonsson.

Var det oväntat med nya kortläsarproblem?

– Det är inte oväntat att mindre fel skulle visa sig under den första tiden med det nya systemet. Däremot hade vi inte förväntat oss några specifika fel, säger Sture Jonsson.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!