Två rader säger så mycket

Jacke Sjödin kommer idag ut som tvåraderspoet, kanske en framtidssyssla?

23 oktober 2015 12:23

Som inbiten rimsmed går jag ofta runt i skogen på mina hundpromenader och klurar ut små rimmade dikter om livet. Det är som terapi för en skalle där orden tycker om att kramas. Dikterna är alltid bara två rader långa, och i den mån jag kommer ihåg dem när jag kommer hem från promenaden, så brukar jag skriva upp dem på en liten lapp. Och i den mån jag sedan hittar lappen igen, så skriver jag stundom in mina små alster i en fil på datorn. Den bär namnet ”Tvåraderspoeten”. Kanske blir det en diktsamling någon gång. Eller så börjar jag tillverkade broderade bonader att ha i alla kök i landet.

Så här jag gjort länge. Den första tvåradingen (som jag har skrivit och berättat om förr) skrev jag när jag var åtta år gammal. Den löd kort och gott:

Vart jag mig i världen vänder,

har jag världens största tänder.

Det är en sann och tydligt dikt som inte behöver tolkas. Dock passar den kanske inte som bonad i alla hem. Men hos mig (och några andra) funkar den.

En annan skrev jag när jag för 837:e gången hade misslyckats med att för hand skriva den nya bokstaven snabel-a. Jag har en gräslig handstil, och just den bokstaven fixar jag enkelt inte. (Den ser mer ut som en liten häst.)

Jag är sällsynt inkapabel

skriva A med liten snabel.

Ibland händer det att tvåraderspoeten gör en travesti på andra tvåraderspoeter. Den här skrevs exempelvis på förekommen anledning:

Lär dej livets stora gåta:

Byta fläktrem på Toyota.

Och ibland kan det hända att det slinker ut rena varningstexter. Det kan gälla exempelvis konst i Carolinabacken, som uppenbarligen kan vara stötande.

Ta och elcentralen märk:

”Varning! Kan ge konstverksvärk!”

Och så finns det en skrälldus dikter under rubriken ”allmänna filosofiska funderingar”. Här ett urval:

Röntgenstrålen är ett sken

där din arm blir till ett ben.

Basketboll, det är en sport

där 2,03 är ganska kort.

Dum är den som smider planer

på att kärna ur bananer.

Osttillverkarn som är snål,

säljer bara ostens hål.

Ses folk supa, slåss och härja

är du nog på Finlandsfärja.

Jag tror jag är någonting på spåren med detta! Snart slår jag igenom och får åka land och rike runt och läsa mina dikter. Jag hinner nog 10-15 uppläsningar per dag, för det går att klämma in 100 dikter på en kvart! Allt under devisen:

Även Butter blir nog Glader

av poem på blott två rader.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jacke Sjödin