Tre åtalade för kidnappning

Den kidnappade 25-åriga Uppsalastudenten ska ha tvingats ligga på en madrass i en kall källare och hotats med våld. De tre åtalade skyller dock på varandra i polisförhören.

5 april 2012 09:41

Åklagaren lämnade på torsdagsmorgonen in åtalet mot de tre personer som misstänks för kidappningen av en 25-årig Uppsalastudent strax före nyår.

De tre har enligt åtalet gemensamt och i samförstånd natten till 29 december fört bort 25-åringen från hans bostad i Uppsala och därefter hållit honom inspärrad i ett hus i Västerbotten. Allt med uppsåtet att utöva utpressning. De tre hävdar dock alla att de dragits in i härvan av någon av de andra inblandade.

Den 23-åriga kvinnan besökte Uppsalastudenten den 28 december i hans bostad i Luthagen. Hon bjöd honom på mat som preparerats med sömnmedel. Mannen sövdes medan de två 26-åriga männen väntade i en skåpbil utanför. I en rullstol fördes den nedsövda Uppsalastudenten till bilen och kördes till huset i Västerbotten, som kort innan inköpts av den 26-årige mannen. Kidnapparna planerade att pressa studentens familj på "mycket stora penningbelopp" enligt åtalet.

Gärningsmännen tejpade fast offrets fötter och händer samt satte tejp över hans mun och ögon, innan han fördes ut från bostaden. Vid ett tillfälle riktades ett knivhugg mot mannens ena ben, när kidnapparna försökte få honom att svara på olika frågor. Kniven skadade inte mannen.

Under resan till Västerbotten körde gärningsmännen av vägen. Det innebar, enligt åtalet, fara för den kidnappade mannen som kastades runt i skåpbilen. Den 23-åriga kvinnan stannade kvar i studentens lägenhet och städade undan spåren.

Efter ankomsten till huset i Västerbotten placerades 25-åringen i ett rum utan el och värme under "mycket spartanska förhållanden". Kidnapparna påstod att han förts utomlands och att det fanns vakter med hundar utanför huset. Han fick också veta att hans släktingar skulle angripas om han flydde. Kidnapparna hotade också att dra ut hans framtänder och skålla hans fötter om han inte lämnade de upplysningar som förövarna krävde. Mannen ska också ha hotats med kniv.

Den 23-åriga kvinnan berättar i förhör om hur hon och 25-åringen varit gymnasiekamrater. Hon säger att hon besökt mannen i dennes lägenhet i Uppsala vid fyra tillfällen under hösten. Kvinnan är också vän med den 26-åring som pekats ut som hjärnan bakom härvan, men hon uppger att denne och 25-åringen inte kände varandra. Hon berättar i förhören att hon blivit indragen i planerna, men att hon trodde att 25-åringen bara skulle föras bort under några timmar som någon sorts överraskning och att inget otrevligt skulle hända.

26-åringen som pekats ut som hjärnan hävdar dock att det var kvinnan som ville att 25-åringen skulle få vara med om "en helt absurd och bisarr sak" och att det hela rörde sig om någon form av svensexa.

Den 26-årige man som ska ha fungerat som fångvaktare och som greps i huset i Västerbotten när polisen hittade 25-åringen där trött och hungrig har i förhör medgivit att han har varit med om att föra bort 25-åringen. Han säger att den andre mannen sagt att offret var ”en dålig människa” och sagt flera negativa saker om offret, men att det i sig inte var så avgörande för honom utan att han ställde upp på grund av de pengar som var inblandade i brottet. Frågan om att vara med och kidnappa 25-åringen ska han ha fått i mitten av november.

Ett 20-tal vittnen kommer att höras under rättegången mot kidnapparna. Det är bland andra anhöriga till den kidnappade mannen, som ska berätta om familjens ekonomi och de spaningar som anhöriga och vänner själva bedrivit. Vidare hörs en man som sålde huset i Västerbotten till en av de misstänkta samt poliser som var med när den kidnappade mannen fritogs. Dessutom hörs vänner och anhöriga till de misstänkta. Bevisningen består i övrigt av bland annat dna-undersökningar av hårprov från 25-åringen, för att visa att han gjorts medvetslös med sömnmedel, och en stor mängd undersökningar av datorer och mobiltelefoner. De åtalade nekar till brott.

Som UNT tidigare rapporterat åtalas också två av de misstänkta kidnapparna, den 23-åriga kvinnan och hennes manlige bekant, för försök till utpressning och bedrägeri i samband med en lägenhetsaffär i Linköping i höstas. Båda åtalas också för att ha tagit 26 cyklar vid två tillfällen i Lund respektive Malmö i höstas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist/unt.se