Tom butik ockuperad av ungdomar

UPPDATERAD. ”Utan hus blir det bus” står det på ett tygstycke på den gamla konsumbutiken i Sävja. På torsdagen ockuperades butiken av ett antal ungdomar. De vill använda huset till konserter, bokbord och workshops i konst och politik.

4 augusti 2011 14:17

Det luktar nybakt bröd i den gamla butikslokalen där 15 – 20 ungdomar, som kallar sig för Kollektivet, finns. Förutom brödbakning har ungdomarna städat lokalen.
– Andra har varit här innan oss, det låg glassplitter överallt som vi har städat undan med hjälp av sopkvastar som vi fick låna från dagiset i närheten, säger Christin Burns.

Han vill att huset ska användas för ungdomar, men även andra grupper.
– Det finns inga ungdomsställen här, det har funnits för årskurs 7 – 8 och kyrkan hade något i våras. Det här huset har stått tomt i nästan tio år. Sävjaborna vill också att man gör något med huset, hittills har vi fått mycket bra respons.

Kollektivets avsikt med ockupationen är att sätta press på kommunen att hyra den privatägda lokalen för att ge ungdomarna någonstans att vara.

Christian Burns spelar själv gitarr och vill ha ett allaktivitetshus där många konserter ordnas. Han tycker det känns bra att kunna göra något.
– Det är kul att kunna påverka politiker på andra sätt än att gå till ett bås och rösta. Polisen har sagt att vi får stanna kvar än så länge.

En annan av ockupanterna, som inte vill framträda med sitt namn, berättar att de hört av sig till ägaren men inte fått något svar.
– Det är onödigt att det här huset står tomt när det finns ett behov av ett aktivitetshus här. Jag vill ha ett hus där man kan förverkliga saker, göra konstprojekt eller workshops.

Riksbyggen, förvaltaren av fastigheten, dyker upp för att stänga av elen efter att fastighetsägaren har ringt dem och sagt att de inte vill ha någon i huset. UNT har sökt fastighetsägaren Oxenborgens fastigheter för en kommentar, utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linn Eriksson