Tolv belönades för civilkurage

Polisen belönade på fredagen 12 personer som på olika sätt hjälpt till för att få fast brottslingar eller rädda liv.

25 november 2011 16:29

Fia Askström, som med sin mobil filmade en misshandel, var en av dem.
– Det är roligt, man känner sig lite duktig, men jag gillar inte riktigt uppmärksamheten, säger hon.

Det var den 13 september som hon blev vittne till misshandeln vid Kvarntorget. Hon funderade egentligen inte utan började filma händelsen. Det ledde till att polisen så småningom kunde gripa gärningsmannen som dömdes till ett år och åtta månaders fängelse.
– Det var först efteråt när jag åkte därifrån som jag blev rädd. Men det hade nog varit skillnad om det varit sent på kvällen. Då hade jag nog inte vågat göra någonting. Nu var det eftermiddag och ljust ute, säger hon.

Tomas Eriksson, biträdande chef vid ordningsavdelningen, var glad att kunna belöna insatserna.
– Vi vill uppmärksamma er som varit med vid extraordinära tillfällen och gjort det där lilla extra, visat civilkurage, säger han.

Christer Nordström, polisens presstalesman, säger att polisen alltid är beroende av allmänhetens hjälp i sitt arbete, och att man därför vill uppmärksamma insatser av civilkurage som varit betydelsefulla.
– Det handlar om tips i stort och smått. Det finns ett stort antal exempel där små iakttagelser leder till att vi får tag på gärningsmannen, säger Christer Nordström.

De tolv personer som nu uppmärksammades fick förutom ett diplom också en ljusstake i glas. Dessutom bjöds de på tårta.Här är alla som belönades:

Anna Löfrot ingrep vid ett rånförsök mot Bauhaus den 12 oktober. Som kund blev hon vittne till när gärningsmännen riktade ett misstänkt vapen mot personalen. Hon lyckades dock jaga i väg dem så att rånet misslyckades. Gärningsmännen är dock fortfarande på fri fot. Polisen bedömer dock utredningsläget som gott.

Fia Askström filmade en misshandel med sin mobiltelefon i september i år. Filmningen ledde till att gärningsmannen kunde gripas och dömas.

Anders Svedberg blev vittne till ett rånförsök mot en tobaksbutik på Karlsrogatan den 28 maj i år. Han uppfattade att en av rånarna var på väg att ta fram en träpåk som Anders tog ifrån honom. Det visade sig då vara en machete. Han följde sedan efter gärningsmännen som flyr på moped. De är fortfarande på fri fot, men polisen bedömer även här utredningsläget som gott.

Robin Svantesson, Andreas Westin och John Larsson ingrep vid en brand i Ängby krog i Knivsta i september i år och kunde rädda tre personer från att bli innebrända. De har tidigare belönats av räddningstjänsten i Knivsta men fick nu pris även av polisen i Uppsala.

Ulf Lundkvist erbjöd sig att hjälpa till i sökandet efter en 68-årig dement kvinna som gått vilse utanför Knivsta. Det var också Ulf som hittade kvinnan.

Moritz såg när två yngre män hoppade på en moped på Valvgatan i centrala Uppsala. Han följde efter dem och larmade polis. Han kunde sedan peka ut gärningsmännen för polisen så att de kunde gripas.

Dessutom var det några som inte kunde delta i hyllningsceremonin. Två killar från Älvkarleby får syn på en vinglig bilist, filmar denne och lyckas så småningom stoppa honom och ta hand om bilnycklarna tills polisen kommer till platsen och kan konstatera att bilföraren varit kraftigt berusad. En Knivstabo blir vittne till en fickstöld på Ica Kniven i Knivsta och håller fast denne. Vid utredningen blottläggs en liga som specialierat sig på liknande stölder och kan dömas för 14 stölder runt om i södra och mellersta Sverige. En person får syn på en bilist som stundtals kör på fel sida av vägen, över en refug och så småningom krockar med en buss och smiter från platsen. Han följer efter denne från Häverödal till Uppsala där den kraftigt berusade bilisten kan gripas av polisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!