Tillbaka till framtiden

Hur 1800-talsmänniskan föreställde sig framtiden fick vi svar på under Steampunk night som hölls på The English Bookshop under torsdagskvällen.

13 mars 2014 22:17

En man kommer gående med bestämda steg längs med Svartbäcksgatan. Han bär en hög svart hatt, svart rock, pincenéer och när han närmar sig ser man hans spetsiga lilla mustasch. Han stannar på trottoaren där det samlats en stor skara människor, och deras långa kjolar, höga hattar, ur och oidentifierbara mässingsprylar skvallrar om att de alla är här av samma anledning.

De väntar på att få komma in till The English Bookshops steampunk-kväll, där vi snart ska få veta mer om begreppet och om den litteratur som estetiken grundar sig i. Så öppnas dörrarna och åhörarna möts av Anna Davor och Kristin Thorrud, båda klädda i vad jag tycker ser ut som någon slags blandning av cowboy, pirat och högteknologisk bonde. Många av besökarna är ganska nya steampunk-fans och har kommit för att lära sig mer. Men klädseln har de gått in för med liv och lust.

− Rocken är min mormors fars, och så även pincenéerna. Hatten däremot har jag handlat på second hand och fracken är sydd av en före detta tsarisk hovskräddare, berättar Nils Högman, mannen som kom gående på gatan.

Men vad är då steampunk? Helt lätt är det inte att reda ut begreppet. När man läser en beskrivning på Wikipedia finner man att det handlar om hur den viktorianska människan föreställde sig framtiden. Särskilt inspirerade är steampunkarna av författare som Jules Verne, Mary Shelley och H.G Wells. Men Anna Davour, som håller i kvällens föreläsning, tycker att begreppet är allt för snävt.

− Många kallar det för viktoriansk science fiction, men det finns väldigt mycket steampunk som inte passar in där. Snarare är det ett sätt att tänka, en estetik. Hur man på 1800-talet föreställde sig framtiden, eller hur vi tycker att de borde ha föreställt sig den.

En viktig ingrediens är den industriella revolutionen. Luftskepp, ångmaskiner(därav namnet) och datorer är några av de saker som gärna förekommer i estetiken. Anna Davour berättar att kulturen växt sig allt starkare i Sverige och att man i sommar kommer att anordna Sveriges första steampunkfestival, i Gävle. När besökarna så fått öronen mättade är det dags för tårta. Och visst är den bakad enligt kvällens tema.

− Metall, läder, kugghjul, allt sådant finns mycket i steampunkestetiken. Så jag har använt mig av en  klassisk viktoriansk kaka, och sedan gjort marsipan i metalliska färger och toppat med kugghjul i marsipan, säger en stolt Stina Björkelid som annars står bakom disken i bokhandeln.

 

Fakta Steampunk

Steampunk, på svenska ångpunk. Estetiken rör sig kring hur man under den viktorianska eran tänkte att framtiden skulle se ut. Ett fiktivt förflutet, dvs hur den viktorianska eran hade kunnat vara annorlunda. Estetiken bygger ofta på teknik från den industriella revolutionen, som luftskepp, ångmaskiner och matematikmaskiner.

Steampunken är särskilt inspirerad av författare som Mary Shelley, Jules Verne, H G Wells och Mark Twain. Termen myntades av författaren K.W Jeter när han letade ett samlingsnamn för den typ av romaner som han och hans kollegor skrev.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellinor Skagegård