Tekniska problemlösare samlades

Runt 80 datorintresserade personer samlades under lördagen för att programmera och inspireras av varandra när Uppsala Hackathon anordnades.

21 september 2013 15:47

Balsalen på Östgöta nations övervåning fylldes under lördagen med ett stort antal personer med ett gemensamt intresse för programmering. Ordet hackathon är en sammanslagning av orden hacker och maraton. Det handlar enkelt uttryckt om att under en begränsad tid programmera eller bygga upp ett webbprojekt eller något annat tekniskt kreativt. Resultatet kan exempelvis bli en hemsida eller en app för mobiltelefoner.

Sandra Nyström och hennes lag utvecklade en app som ska göra det enklare att köpa biljetter i kollektivtrafiken via sin telefon.

– Ibland är det svårt att veta vilka zoner man ska åka genom och vad man ska skriva i det sms man skickar. I vår app skriver man in destinationen och appen levererar då ett färdigt sms att skicka i väg. Det är lite pyssel men väldigt roligt, berättade Sandra Nyström.

Temat för dagen var ”öppen data” och totalt deltog ungefär 15 olika lag. Vissa deltog för att ha roligt medan andra tog fram hemsidor eller appar som går att sälja.

Evenemanget arrangerades av Förenade it-entreprenörer i Uppsala och förhoppningen är att det ska återkomma.

– Vi tyckte att det saknades en mötesplats där studenter och företag kan samlas och göra något kreativt tillsammans, sa Göran Nehlin, en av initiativtagarna.

På lördagskvällen genomfördes en presentation av alla projekt som skapats under dagen och det hölls även en prisutdelning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!