St Patricks day i Uppsala

Att St Patricks day 17 mars är en betydligt större dag i USA, Storbritannien och Irland än i Uppsala råder det inga tvivel om. En lokal pub i Uppsala gör sitt för att slå mynt av den irländska nationaldagen.

16 mars 2011 20:31

För Buddy´s, vars koncept är att vara en irländsk pub och restaurang, hör det till att uppmärksamma St Patricks day. Irländaren Neil Doherty som jobbar på puben och har bott i Sverige sedan 2009 tycker att det finns en extra anledning för irländarna att uppmärksamma sin nationaldag i år, eftersom man precis bytt regering.
– Folk behöver något nytt att fira, säger han under hundratalet små irländska flaggor som ska vittna om tre dagars firande.
Det är inte alla som firar helgdagar för att minnas själva orsaken till helgdagen. Om så vore fallet skulle onsdagskvällens besökare sitta och tänka på nationalhelgonet St Patrick som förde kristendomen till Irland. Men det gjorde inte paret som satt och åt fish and chips i ett hörn.
– Vi bara hamnade här, vi visste inte om firandet, sa kvinnan som ville vara anonym.

Leif Höglund tycker att det borde vara lite bättre firande på de svenska traditionerna.
– Jag firar hellre St Patricks day för Sveriges nationaldag känns så konstig. Vad finns att fira i Sverige? St Patricks day har ju funnits länge över hela världen, och jag tycker om öl.
I USA, dit många irländare emigrerade på 1800-talet, är St Patricks day en stor dag. I Chicago utses en drottning av den årliga paraden och Chicago River färgas grön...
Uppsalafirandet på St Patricks day lär bli något mer blygsamt, erfar UNT. Kommunstatistiken vittnar om blott ett hundratal invånare med irländsk bakgrund, och Fyrisån har inte färgats grön vid något annat tillfälle än när Vattenfall försökt spåra läckor i ledningsnätet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!