Smittad hund avlivad

För första gången har en hund i Sverige påträffats med den smittsamma tumörsjukdomen Transmissible venereal tumour, TVT. Det handlar om en importerad gatuhund från Rumänien. Hunden har avlivats av smittskyddsskäl.

23 april 2008 17:57
- Det här är en extrem märklig och otrevlig historia, säger Henrik von Euler, docent i veterinärmedicin vid universitetsdjursjukhuset i Uppsala.
Han är mycket kritisk mot den ideella organisationen Hundhjälpen som tar hand om gatuhundar i Rumänien för att sälja dem vidare i Sverige.
Det var i början av mars som gatuhunden tillsammans med ytterligare ett tiotal hundar kom till Sverige från Rumänien.
Vid ankomsten fick den nya svenska hundägaren besked av Hundhjälpen att hunden hade undersökts av veterinär i Rumänien och fått med sig antibiotika mot polyper.

När kvinnan besökte veterinären för att behandla hunden upptäcktes att medicinen egentligen var cytostatika, cellgifter mot en cancertumör.
- Kvinnan ringde till Hundhjälpen som uppmanade henne att inte ta kontakt med Ultuna. I stället skulle Hundhjälpen ta tillbaka hunden och sälja den till någon annan, berättar Henrik von Eulers.
Vid undersökning på universitetsdjursjukhuset i Ultuna visade det sig att hunden hade den smittsamma tumörsjukdomen TVT.
- Teoretiskt skulle hunden ha blivit frisk på sikt, men det skulle krävas behandling och lång isolering. Men eftersom det rör sig om en allmänpliktig smittsam sjukdom som vi inte ska ha i Sverige togs beslut om att avliva hunden. Vi har inte mandat att behandla sjukdomen, berättar Henrik von Eulers. Sjukdomen smittar främst vid parning och i samband med att hundar nosar varandra i baken.

Det finns inget test som visar att en hund har den aktuella sjukdomen. Det är när tumören växer sig stor, oftast i nosen eller på könsorganen, som sjukdomen upptäcks.
Sjukdomen är vanlig i vissa länder i södra Europa där myndigheterna helt tappat kontroll över smittan.
Henrik von Eulers är mycket kritisk mot Hundhjälpen som han anser är delaktig i ansvaret för att den smittsamma sjukdomen nu påträffats i Sverige.
- Det är oerhört graverande. Ingen vet om den här hunden har smittat andra hundar i Sverige och var dessa hundar i så fall befinner sig.

Om den smittsamma sjukdomen har spridits till andra hundar kommer det att innebära stora förändringar av rutiner för hur hundar ska hanteras, inte minst vid avel.
Sjukdomen smittar inte människor eller andra djur.
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har nu anmält till Jordbruksverket och andra myndigheter att den smittsamma sjukdomen påträffats i Sverige.
Det har inte varit möjligt att nå den ideella organisationen Hundhjälpen för en kommentar.

Fotnot: Den smittade gatuhunden har inte haft kontakt med andra hundar på universitetsdjursjukhuset i Ultuna.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Karlsson