SLU stoppar protestlista

Nästan 5 000 personer har skrivit under en protestlista på Artdatabankens hemsida mot nedskärningar i Svenska artprojektet och ett slut för praktverket Nationalnyckeln. Men ledningen vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har stoppat listan.

31 augusti 2012 13:00

– Vi bedömer att det här är olämpligt för oss som myndighet. Vi driver inte opinion i den formen, utan har andra sätt, som att skriva yttranden. Det har vi också gjort, säger Tina Zethraeus, kommunikationsdirektör på SLU.
Hon förnekar att beslutet på något sätt skulle ha berott på att antalet underskrifter gav ledningen kalla fötter.
– Listan startades på hemsidan helt utan vår vetskap, och det här handlar helt om vår roll som myndighet.
Det är förslaget att minska anslaget till Svenska artprojektets med 20 miljoner kronor om året, som väckt reaktioner, inte minst hos många av Nationalnyckelns prenumeranter.

Utredaren bakom nedskärningsförslaget har, som UNT berättat, föreslagit att bokutgivningen ska stoppas. Under rubriken ”Nu behöver vi ditt stöd”!” startades en proteslista av Artdatabanken vid SLU i Uppsala, där artprojektet och bokutgivningen drivs. I början av augusti togs listan plötsligt bort från hemsidan.
Flera personer som upprörts över att listan stängts, har hört av sig till UNT.
I dag ligger ett slags sammanställning av namnunderskrifterna ute på Nationalnyckelns hemsida. Där framgår också att listan inte ska skickas till departementet.
Vad är det som är så olämpligt med det här initiativet?
– Myndigheter ska inte driva opinion på detta sätt, uppmana till folkliga protester, säger Tina Zethraeus.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!