SL-pendeln i gång till jul

Lagom till jul startar den nya SL-pendeln. Tågen tar dubbelt så många passagerare som idag och bytet i Upplands Väsby försvinner.

19 oktober 2012 15:57

UL och SL har förhandlat om det nya tågsamarbetet under året och nu har politikerna godkänt satsningen. Det innebär att den nya linjen kommer att börja rulla mellan Uppsala och Stockholm den nionde december i år. SL som sköter trafiken har köpt tolv nya tågsätt som kan ta 800 passagerare vardera.
– Ett stort lyft för trafiken mellan Uppsala och Stockholm. Dessutom ökar vi kapaciteten med Upptåget mot Tierp och Gävle och startar en ny linje mot Heby och Sala, sade nämndens ordförande Johan Örjes (C).
En gång i halvtimmen kommer SL-pendeln att gå från halv fem på morgonen till halv elva på kvällen. Sedan varje timme till halv ett. Efter det ett uppehåll till halv fem på morgonen.

Det går att pendla sträckan redan i dag. Men då måste passagerarna byta tåg i Upplands Väsby. Det tågbytet försvinner nu, så den som kliver på i Uppsala kan lugnt sitta kvar hela vägen till Stockholm eller Älvsjö som blir tågets slutdestination. 55 minuter kommer det att ta till Stockholm central, en kvart längre än med SJ:s Uppsalapendel.
– De som jobbar i norra Stockholm kommer att kunna tjäna mest tid med SL-pendeln. Det är den målgruppen vi främst vänder oss till, säger Johan Wadman chef för UL.

Priset för ett 30-dagars kort med kombinationen UL län och hela SL, som pendlare från Uppsala använder för resor till Stockholm i dag, blir oförändrat. De som åker i UL:s zon 2 och i hela SL får en höjning med 145 kronor. En enkel vuxenbiljett höjs med tio kronor och en likadan till Arlanda med 25. Dessutom införs olika kort för tio resor och en rad biljetter för enstaka resor.
Övriga biljettpriser hos UL blir oförändrade.

 

FAKTA

Satsningen på SL-pendeln kostar Upplands lokaltrafik, UL, 130 miljoner kronor per år brutto. Intäkterna beräknas till mellan 50 och 60 miljoner kronor. Totalts ökar UL insatserna för kollektivtrafiken med 198 miljoner kronor nästa år.
Totalt antal resor med UL:s pendel 2011: Cirka 4,3 miljoner
Söderut: 2,143 miljoner
Norrut: 2,134 miljoner

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström