Skolstart i mögliga lokaler

När höstterminen drar i gång nästa vecka tvingas eleverna på Årstaskolan och Brantingsskolan återvända till de mögelskadade lokalerna.

8 augusti 2012 08:02

Brister i planeringen gör att de tillfälliga undervisningssalarna inte står klara till terminsstart, trots tidigare löften från kommunen.

Många föräldrar jublade när de på ett informationsmöte i juni fick veta att deras barn skulle få stanna på Årstaskolans område under hösten. Kommunen hade beslutat att tillfälliga paviljonger skulle monteras upp. Frågan om när de monteras upp finns det dock inga svar på.
– I juni fick vi besked om att paviljongerna skulle komma upp i september. Men i dagarna fick jag veta att upphandling pågår, och att det kommer att ta längre tid än så. Klarare besked än så fick vi inte, och vi måste alltså vara kvar i våra lokaler, säger Årstaskolans rektor Carina Bellbring.

Hon berättar att skolledningen under en längre tid har påpekat vattenläckan som ligger bakom mögelskadorna på skolan, för kommunen. Först i mars togs dock beslutet att skolan måste utrymmas av hälsoskäl.

I juni visade det sig att även Brantingsskolan var mögelskadad. Planen är att undervisningen ska flyttas till lokaler i Bredablick samt Balderskolan. Men även i detta fall är det oklart när flytten blir av.

– Det första besked vi fick var att vi skulle kunna använda de tillfälliga lokalerna vid terminsstart. Men sedan meddelade Fastighetskontoret att en flytt kan ske tidigast i mitten av september. Jag har därför beslutat att vi flyttar under höstlovet i stället, för elevernas skull, säger Brantingsskolans rektor Andreas Kembler.

Men flytten till Bredablick och Balderskolan tar nog längre tid än så, tror Rolf Sahlqvist, fastighetsutvecklare på Uppsala kommun.

– Tidigare trodde man, lite väl optimistiskt, att eleverna nog får plats på Balderskolan. Men vi insåg sedan att det inte var så lätt. På grund av säkerheten kan vi inte använda alla våningar på Balderskolan. Och i Bredablick finns det ju redan elever, säger Rolf Sahlqvist.

Tidsplanen för Årstaskolan var också för optimistisk, fortsätter Rolf Sahlqvist.

– För att kunna hålla den hade vi varit tvungna att bryta mot en massa regelverk. Eleverna får alltså vara i de mögelskadade lokalerna ett tag framöver, men i nuläget utgör det ingen större hälsofara.

Mikael Nordenstedt har en dotter som i höst börjar i åttonde klass på Brantingsskolan.

Han berättar att mögelskadorna kom som en total överraskning.

– Det är förvånande att kommunen inte har bättre koll på lokalerna. Hur sedan flytten till den slitna Balderskolan kommer att påverka kvaliteten på undervisningen, det gör mig livrädd. Den kommer att bli lidande, säger han.

Bakgrund

Mögleskador upptäcktes i våras

I mars uppdagades det att en vattenläcka hade orsakat mögelskador på Årstaskolan. Kommunen beslutade att lokalerna måste utrymmas.

Planen var först att flytta Årstaskolans elever till Brantingsskolan. I juni visade det sig dock att även Brantingsskolan har drabbats av mögel.

Årstaskolans elever skulle få stanna kvar i skolområdet

i tillfälliga paviljonger. Brantingsskolans elever skulle

i stället flyttas till Bredablick och Balderskolan.

Det är i nuläget oklart när flytt kan ske och eleverna får därför vara kvar i de mögelskadade lokalerna på obestämd tid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!