Scary om hat och fördomar

Han står framför altaret i Gottsundakyrkan, med ansiktet lika färgsprakande som den stora Jesustavlan bakom honom. Tatuerad från topp till tå. Ansiktet fullt av piercingar. Och med Gottsundaskolans 300 högstadielevers totala uppmärksamhet riktad mot sig.

5 maj 2010 17:54

The Scary Guy, som han lagligt heter sedan tolv år tillbaka, är amerikan men lever i en kappsäck. Han reser världen runt för att föreläsa om hur våra rädslor och fördomar skapar en värld med mobbning, våld och ännu mer rädsla.
Egentligen säger han självklarheter.

- Look who is inside that body! uppmanar han åhörarna. Jo, att man inte ska döma någon utifrån utseende, sexualitet, yrke eller religion vet vi ju. Men med sitt läskiga namn och utseende kommer hans budskap snarare som en överraskning. Ingen skulle vara intresserad av att gå och lyssna på The Loving Guy?, som han krasst konstaterar.

Gottsundaskolan kan slå sig för bröstet: detta är första gången som The Scary Guy framträder för svenska elever. Föreläsningen är mest att likna vid en show, som han gör eleverna till en del av genom att dra upp dem på scenen och genom att gå ut bland dem för att samla kramar.

- Forskare har faktiskt konstaterat att vi människor behöver i snitt sexton kramar om dagen!? säger han och passar på att krama de två poliserna från Gottsundagruppen som också sitter i publiken.
Och Gottsundaeleverna älskar honom. De skrattar, ställer frågor, kramar tillbaka. 
- Först tänkte jag shit hur han ser ut, men det glömde jag snabbt. Det känns som att jag kommer att se människor lite på ett annat sätt nu. Han sa verkligen saker som fick en att tänka till, säger niondeklassaren Linnea Lejman efter föreläsningen när eleverna börjar flockas runt The Scary Guy för att få hans autograf och foto.

Åttondeklassaren Ludwig von Feilitzen tittar på autografen han just fått och konstaterar att det var den bästa föreläsning han någonsin varit på.
- Han ser ju ut som värsta MC-knutten, men bevisar verkligen att man inte ska döma någon efter utseendet. Jag tänker ju lätt bli med i hans facebookgrupp!
Bakom honom ger Rasmus Johansson i sjuan just sin engelskalärare en kram, och är därmed uppe i fem kramar säger han glatt.
-  Kramar gör att man blir bättre kompisar. Det är ju en del bråk och mobbning här i Gottsunda, så föreläsningen var verkligen bra.

Det är bara att konstatera när man ser elevernas hänförelse: The Scary Guy framstår som något av en modern Jesus. Inte för att det han predikar är religiöst ? det är det inte. Eller för att vi råkar befinna oss i en kyrka. Utan för att lyckas få fram ett kärleksbudskap utan att någon himlar med ögonen eller somnar av bara farten. Han är spännande för att han inte är den vi trodde att han skulle vara. Men, som The Scary Guy skulle säga:
- Vem är det??

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!