Samling mot främlingsfientlighet

I dag måndag samlas den nya riksdagen för första gången. Som en protest mot att 20 nyinvalda Sverigedemokrater då intar sina platser anordnas i kväll en demonstration i Uppsala mot främlingsfientlighet.

4 oktober 2010 09:00

I och med uppropet av riksdagens ledamöter klockan elva på förmiddagen i dag kommer Sveriges politiska karta att ritas om. Samtidigt drar en protestvåg mot Sverigedemokraterna fram över landet.
 

Uttrycken är vitt skilda. Över en halv miljon människor stöder Aftonbladets kampanj på webben mot främlingsfientlighet medan ledare för den kriminella gruppen Original Gangsters förklarat att man inte gillar rasism och funderar på att bilda ett invandrarvänligt parti som motvikt till Sverigedemokraterna.
På måndag arrangeras demonstrationer mot främlingsfientlighet i bland annat Stockholm, Malmö, Jönköping och Helsingborg. I Uppsala blir det dels en manifestation, dels en multikulturell fest med scen på Stora Torget där en rad artister framträder.


En av de båda initiativtagarna är Haydar Hussein, till vardags psykologistudent. Han menar att vi i Sverige alltför gärna tar demokrati och mänskliga rättigheter för givet.
– Men demokrati är inget statiskt fenomen, det är något man måste ta hand om, som en planta. Vi har utgått från att vi är fördomsfria i Sverige men vi måste se att invandrarfientlighet finns även här. Hittills har den hållits nere men i och med den ekonomiska krisen har de här strömningarna kommit upp till ytan, anser Haydar Hussein.
Han ser Sverigedemokraterna som en kanal för främlingsfientliga krafter men framhåller att frågan inte bara handlar om partiets vara eller inte vara.
– Om man tar bort deras 20 riksdagsmandat har man knappast löst problemet. Vi måste börja diskutera främlingsfientligheten men inte på det sätt som Sverigedemokraterna vill, utan på det sätt som 95 procent av svenska folket vill.
För drygt en vecka sedan sökte Haydar Hussein tillstånd av polisen för att arrangera måndagens manifestation.

Helt ovetande om honom hade Uppsalabon Jeannette Escanilla alldeles innan fått ett mötestillstånd med samma syfte.
Förra måndagen möttes de båda för första gången och bara ett par dagar senare var allt klart med scen, artister och annat.
– Gensvaret har varit enormt och jättemånga vill vara med, berättar Jeannette Escanilla.
Hon sitter i Uppsala kommunfullmäktige för Vänsterpartiet men betonar att manifestationen inte har med partipolitik att göra.
 Jeannette Escanilla ser Sverigedemokraternas framsteg som ett bevis för att rasism finns i Sverige.
– I och med att SD kommit in i riksdagen är det upp till de andra partierna att visa var de står i de här frågorna.
Orlando Mella, professor i sociologi vid Uppsala universitet, tror att de främlingsfientliga krafterna kan bli starkare i och med att SD gått framåt.
– Det blir nu mer legitimt att tycka som de gör, säger han.
Hur kan då främlingsfientlighet minskas?
– Jag tror inte att information är bästa vägen utan tror mer på interaktion, att svenskar och invandrare får större möjligheter att mötas, svarar Orlando Mella.
Stick i stäv med SD:s framgångar visar en opinionsundersökning från Göteborgs universitet att attityderna mot invandrare går i positiv riktning. 1993 var det 52 procent som instämde i påståendet att det finns för många utlänningar i Sverige. 2009 hade siffran sjunkit till 36 procent.
Enligt Pavel Gamov, ordförande för SD i Uppland, tar partiet avstånd från främlingsfientlighet och rasism. Han kommer dock inte att vara med i manifestationen på måndag.
– Det beror på att en del av dem som deltar är sådana som mordhotat oss, säger Pavel Gamov.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters