Saluhallen säljs efter konkurs

Efter konkurs säljs nu Saluhallen i Uppsala på exekutiv auktion. Fastigheten är värderad till 30 miljoner kronor.

2 augusti 2011 06:58

I Saluhallen i centrala Uppsala provsmakar besökare på ostar, köper teer och beställer sushi. Bland ägarna till de olika restaurangerna, delikatessdiskarna och caféerna är det några som höjer på ögonbrynen när de får höra om försäljningen medan andra vet vad som är på gång.
– Det är positivt. Vi kanske kan få en ägare med lokal förankring, det skulle vara drömmen. Man behöver någon som är intresserad av Uppsala, säger Michael Prising, delägare i Feskarn i Saluhallen.

På måndagen lanserade Kefren properties IX AB:s konkursbo en hemsida med information kring försäljningsprocessen av de 146 fastigheter som ägs av bolagets dotterbolag. Bland annat är det två fastigheter i Uppsala som är till salu. Dels är det Saluhallen, som värderas till 30 miljoner kronor, och en kontorsfastighet i Fyrislund där bland annat JM har sitt regionkontor, som värderas till 21 miljoner kronor. De kommer att säljas på en exekutiv auktion som hålls av Kronofogdemyndigheten.

Även fastigheter i 57 andra kommuner runt om i Sverige berörs. Sammanlagt är det 146 fastigheter och de värderas till 4,3 miljarder kronor tillsammans. När Kefren properties gick i konkurs hade de skulder på omkring 5,8 miljarder kronor. Deras tillgångar var alltså ungefär 1,5 miljarder mindre än skulden baserat på värderingarna.

David Åström, som bland annat är delägare av restaurangen Åkanten i Saluhallen, har nyligen tecknat ett nytt tioårskontrakt. Det gäller även om Saluhallen byter ägare, och han är inte orolig att de nya ägarna på längre sikt kommer att säga upp de nuvarande hyresgästerna och byta inriktning. Men om det är positivt eller inte att den säljs är för tidigt att säga tycker han.
– Det beror helt på vem som köper. Det skulle vara roligt med någon som har känsla för Uppsala och för vad Saluhallen står för, säger David Åström, vd och delägare i Svenssons krogar.

Catella corporate finance, som är finansiell rådgivare i försäljningsprocessen, tror inte att det kommer att bli några skillnader för hyresgästerna.
– De har kvar sina rättigheter och skyldigheter. De nya ägarna kan inte göra sig av med dem på något annat sätt än de nuvarande ägarna, säger Erik Westerlund, finansiell rådgivare på Catella corporate finance.

De har redan varit i kontakt med olika intresserade köpare, och tycker att Saluhallen i Uppsala sticker ut bland de övriga fastigheterna som kommer att auktioneras ut.
– Vi har fört diskussioner med några intresserade köpare. Just den är en speciell fastighet eftersom den ligger så centralt och eftersom den är så pass välkänd, säger Erik Westerlund.

Hotad av rivning många gånger

Saluhallen ritades av Ture Stenberg och invigdes i februari 1909. Redan på 1930-talet fanns rivningshot när trafiken i Uppsala växt och byggnaden ansågs ta för stor plats. 1947 presenterade ett nytt rivningsförslag när

i stället ett nytt konstmuseum skulle ersätta. Byggnaden klarade sig också den gången innan nya rivningsdiskussioner tog fart på 1970-talet. Men i stället köpte JM byggnaden för en krona, renoverade och nyinvigde till julen 1982.

9 maj 2002 totalförstördes byggnaden vid en brand. Nuvarande saluhall återuppbyggdes och invigdes två år senare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!