Sabotage mot Isfestivalen

En av Isfestivalens isskulpturer har vandaliserats på Nybron i centrala Uppsala. Under natten mot måndagen har någon vält det 500 kilo tunga isblocket och slagit det i tusen bitar.

11 februari 2013 10:06

Det drygt 500 kilo tunga isskulpturen formad som en knut förstördes under natten mot måndagen på Nybron i centrala Uppsala. Någon eller några har vält den stora pjäsen och sedan tagit sönder den med avsikt, enligt Andreas Haesert, projektledare för Isfestivalen.
– Det här är någon eller några som har gått in för det, det är det som oroar mig. Det räcker inte med att välta den, det här är kraftiga grejer, säger han.

På söndagskvällen åkte Andreas Haesert runt bland konstverken som står utplacerade i stan för att täcka dem med presenningar inför kommande snöoväder. Då var alla isskulpturer intakta. Det var först på måndagsmorgonen som det krossade isen upptäcktes på ena sidan av bron. På andra sidan stod skulpturen kvar.
– Tanken var att de skulle fungera som två tvillingar, att man skulle gå här och se dem upplysta från varsitt håll, säger han.

Konstverket tog konstnären drygt tolv timmar att göra. Något liknande har de aldrig varit med om tidigare och det finns funderingar på att polisanmäla. Och nu växer oron för att fler skulpturer ska förstöras.
– Vi får höja beredskapen. Vi har redan avtal med Securitas som åker runt och tittar. Men vi kan inte bevaka alla hela tiden. Jag trodde inte sådant här kunde hända, säger Andreas Haesert.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Engman