Så upptäcker du skimningen

Flera Uppsalabor misstänks ha utsatts för skimning under de senaste veckorna. UNT tipsar nu hur du undviker att drabbas av bedragarna.

22 november 2012 07:10

Knappt en vecka har gått sedan skiminingsutrustning upptäcktes på två biljettautomater vid Resecentrum i Uppsala, alltså utrustning som används för att läsa läsa av bankkort och ta pengar från dessa.

Hittills har en person anmält att den har blivit bestulen. Men Lisa Sannervik, pressinformatör hos Uppsalapolisen, tror att många fler kan vara drabbade.
– Vi vet ju inte hur längre utrustning har funnits där. Och man har blivit skimmad så kan det dröja väldigt, väldigt länge innan det sker ett uttag, säger hon.
Flera av bankerna har redan mottagit samtal från oroade kunder. Och Lisa Sannervik uppmanar alla som har uttnytjat biljettautomaterna vid Resecentrum att spärra sitt kort.

Skimningen går dels till genom att en apparat kopirerar kortets magnetremsa. Dels genom att bedragarna filmar av din kod via minimala kameror som monteras på eller i närheten av automaten.
– Därför är det bra att hålla handen för när man knappar in koden. Har de inte tillgång till koden kan de inte använda kortet. Det räcker inte med kopieringen från magnetremsan utan de behöver bägge delar.

Här hittar du veckans avsnitt av 24UNT:s program Blåljus, som tar upp skimning i Uppsala.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martina Lindvall