Så sköter sig länets gårdar

Länsstyrelsen i Uppsala har inspekterat gårdar som sammanlagt har nästan tusen djur. UNT har tagit reda på resultatet av inspektionerna.

3 februari 2014 13:02

Ögonen syns knappt hos de lurviga djuren vars enorma huvuden nyfiket följer våra rörelser. Vi befinner oss på Gavels gård i närheten av Knutby som har fått besök av länsstyrelsen.

Djurskyddshandläggarna Catarina Lehman och Eleonor Carlquist är här för att kolla hur pass bra de 36 Highland cattle-korna och tjurarna här egentligen har det.
– Vilket vackert vinterväder vi fick i dag!

Catarina Lehman står och småpratar med gårdsägarna Robin Lindberg och Anna Hedqvist för att lätta upp stämningen. Enligt Catarina Lehman blir många djurhållare nervösa när deras ägor ska inspekteras, men Anna Hedqvist känner sig hyfsat lugn.
– Lite spänd kanske man är för man vill ju verkligen att de ska tycka att vi gör ett bra jobb här. Vi har verkligen ansträngt oss för att djuren ska ha det fint men man vet aldrig. Det är lätt att man blir hemmablind, säger hon.

Dagens inspektion är en del av ett projekt som drog i gång i november förra året och som pågår till och med mars. Bakgrunden är att länsstyrelsen i Uppsala de senaste åren har fått in många anmälningar om missförhållanden bland djur som går ute under vintern.
– Förhoppningsvis kommer de här inspektionerna leda till att vi får in färre anmälniningar. Vi vill ju jobba förebyggande och det här är vårt sätt att ligga steget före, säger Catarina Lehman.

Länsstyrelsen planerar att inspektera drygt 60 gårdar och har hittills hunnit med 27 stycken. Nästan ingen har klarat sig utan anmärkning.
– Det har varit en hel del brister, men det handlar om mindre allvarliga brister, säger Catarina Lehman.

Ungerfär hälften av inspektionerna har visat brister gällande djurens ligghall, exempelvis att den inte har tillräckligt täta väggar så att det blåser och blir kyligt. Även cirka 50 procent av gårdarna har haft brister i form av skaderisker, exempelvis gamla jordbruksmaskiner i hagarna, utstickande spikar, oskyddade el-ledningar och vassa plåtar.

Hittills har de dock inte sett något fall av vanvård.
– Det är så klart positivt. Men det räcker inte att djuren är vid gott hull och rena, de är värda mer. De är värda att ha en god livskvalité på alla plan, säger Catarina Lehman.

Inspektionen på Gavels gård tar ungefär en timme. Catarina Lehman och Eleonor Carlquist konstaterar att allt ser väldigt välskött ut. Men även här finns det en brist. Dörren in till en av ligghallarna är för smal.
– Dörren har vi redan planerat att bygga om, så det känns bra att de var så nöjda i övrigt. Över huvudtaget känns det väldigt positivt att länsstyrelsen gör det här så att man vet djuren i länet får det bra, säger Anna Hedqvist.

Så anmäler du

Om du misstänker att djur far illa så kan du anmäla det till länsstyrelsen i Uppsala. Vill du göra en anonym anmälan så ska du ringa 010-22 33 110.

Om situationen är akut och du inte får tag på någon vid länsstyrelsen så kan du kontakta polisen.

Följande upplysningar är viktiga att ge i en anmälan:

* Var djuret befinner sig

* På vilket sätt djuret far illa

* Vilket djurslag det är

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martina Lindvall