Riktar ett stort öra mot UNT:s läsare

En kvinna med bred radiobakgrund blir chef för redaktionen och ekonomin på UNT. Hanna Stjärne vill rikta ett stort öra mot UNT:s läsare, tittare och kunder för att tidningen ska fortsätta vara viktig för dem, men väntar med besked om vilka förändringar som väntar under hennes ledning.

17 augusti 2011 17:40

–  Jag behöver först lyssna på synpunkter och önskemål från läsarna, kunderna och de som jobbar på tidningen, men generellt tror jag på kontinuerlig utveckling, att vara beredd att pröva, ompröva och söka sig fram, säger Hanna Stjärne som på onsdagseftermiddagen presenterades för UNT:s anställda.

Där började hon med att vinka hela skaran närmare sig, ”så att alla kan höra vad jag säger”. Hennes namn var en välbevarad hemlighet in i det sista. Rekryteringen som pågått sedan slutet av mars har varit en gedigen process, försäkrar UNT:s styrelseordförande Lennart Foss:
–  Vi är mycket glada över att vi lyckats rekrytera Hanna Stjärne, säger han. Hon har bred journalistisk kompetens och inte minst hennes inriktning på branschens framtidsfrågor kommer att bli en stor tillgång för hela NTM-koncernen, där UNT ingår.

Hanna Stjärne får nu titeln publisher och övertar uppdragen som både chefredaktör, ansvarig utgivare och vd när nuvarande chefredaktör Lars Nilsson och vd Dan Lannerö går i pension. Enligt Lennart Foss har det varit naturligt att söka en person med bakgrund främst i publicistisk verksamhet, men med erfarenhet av ekonomisk ledning.

För UNT är det första gången rollerna samlas hos samma person, men befattningen blir allt vanligare i tidningsvärlden. Den blivande UNT-chefen välkomnar förändringen:
–  Det är en riktig utveckling, inte minst med tanke på den stora föränderligheten i mediebranschen. Jag har blivit mediechef för att jag vill skapa förutsättningar för god journalistik, säger Hanna Stjärne.

UNT har valt henne, men varför valde hon UNT?
–  Jag har alltid haft en positiv bild av UNT, jag har följt utvecklingen mot mediehus och hur man arbetat med olika kanaler och vet att det finns mycket klokt i den inriktningen. UNT möts med stor respekt i branschen och jag har en väldigt positiv grundkänsla inför jobbet.

Hon har gedigen erfarenhet som reporter och chef, kommer närmast från Sveriges Radio där hon varit bland annat inrikeschef på Dagens Eko, chef för P 1, programdirektör och senast utrett framtidsfrågor. Hon har tidigare arbetat som reporter på flera radiostationer, bland annat som politisk reporter på Ekot och varit Sveriges Radios korrespondent i Oslo, men har ingen yrkeserfarenhet från tidningar:
–  Jag har mycket att lära om tidningsbranschen, men UNT är samtidigt ett tydligt exempel på hur nära de olika medieformerna står varandra i dag, när papperstidning, tv och webb ingår i samma mediehus.

Hon har ingen lista över förändringar som ska genomföras på UNT, eller vill åtminstone inte avslöja något från den. Varje försök att locka fram ett besked besvaras tålmodigt med att hon först måste lyssna och lära på plats, bland anställda, läsare och kunder.

Hon ser en styrka i UNT:s starka publicistiska tradition kopplad till förmågan att förnya sig, senast med tv-kanalen 24unt. Frågan om vilka svagheter och förbättringsbehov hon ser i UNT får ett mer allmänt svar om branschens stora utmaningar och frågetecken.

Hon bor i centrala Stockholm men har stor vänkrets i Uppsala, besöker ofta staden men har aldrig bott här. Ambitionen, säger hon, är att flytta hit, men det är hon inte ensam om, och som småbarnsförälder finns ytterligare hänsyn att ta. Hon har fått flera utmärkelser och utsågs förra året till Sveriges bästa kvinnliga mediechef. Hon är även ordförande i juryn som delar ut Guldspaden för bästa grävande journalistik.

Hanna Stjärne tillträder som publisher för UNT under senare delen av 2011.

PERSONLIGT

Namn: Hanna Stjärne.

Ålder: 42 år.

Bostadsort: Stockholm.

Familj: En dotter.

Mediekonsumtion: Många olika nyhetsmedier och branschpress. Följer även utvecklingen via sociala medier och twittrar själv om branschfrågor.

Senaste bok och film: ”Senaste bok var Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman. Senaste film en barnfilm med min dotter.”

Karaktär: ”Andra skulle nog beskriva mig som en drivande och resultatinriktad person med stor nyfikenhet på människor och utveckling. Privat ser man mig nog som en hyfsat energisk småbarnsförälder.”

Några föremål du inte vill förlora: ”Mobilen, fotografier och filmer, en tavla som vi har hemma och som jag är väldigt förtjust i.”

Blir glad av: ”Möten med människor och sådant jag kan lära mig av andra. Jag är en väldigt social person.”

Inspirationskällor: ”Ett spektrum av människor som jag mött, både kolleger och chefer. När jag gjorde praktik på radion i Östersund fanns det till exempel en grupp med starka kvinnor där som jag lärde mycket av.”

Gör helst en ledig dag: Paddlar havskajak.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!