"Publiken skrattade åt Oopsala"

De skulle flyga hem till Uppsala - men blev i stället huvudpersoner i David Lettermans tv-show. Nu är det omtumlade Uppsalaparet Josefin och Samuel E Lilja hemma igen.

Se paret hos Letterman här.

28 april 2010 19:18

Efter tre veckors semestrande i USA skulle UNT-medarbetaren Josefin Lilja och hennes man Samuel E Lilja förra måndagen flyga hem till Sverige. Men på grund av vulkanaskan ställdes deras flyg från New York in.
- Jag blev jättebesviken, jag hade verkligen hemlängtan, säger Josefin Lilja.
För att vända situationen till något positivt tyckte Samuel E Lilja att de skulle försöka få biljetter till David Lettermans show, som är en av världens populäraste tv-shower. På Times Square lyckades de övertala en tjej som handplockade publik till showen att de skulle få vara med.
- Vi skulle vara på plats två timmar i förväg för att lära oss att skratta och applådera på rätt sätt. Fem minuter innan sändningen börjar kommer David Letterman in, som en superstar, säger Josefin Lilja.
När David Letterman undrar om någon har en fråga räcker Samuel E Lilja snabbt upp handen.

- Jag hade hört att en ur publiken alltid får ställa en fråga, och jag ville höra vad han ansåg om vulkanutbrottet. Det hann jag aldrig, för han blev intresserad av oss, säger Samuel E Lilja.
När inspelningen sedan började tänkte de att de gjort sitt. De hade fel. En bit in i showen berättar David Letterman att de har ett svenskt par i publiken som är fast i New York, och han stegar fram till dem med en fylld plastpåse i handen.
- Jag blev alldeles muntorr och fruktansvärt nervös. Det kändes helt overkligt, säger Josefin Lilja.
David Letterman frågar paret om Oooppsala - ett ortsnamn som får publiken att skratta varje gång - och vad de sysslar med i Sverige innan han plockar fram gåvor ur plastpåsen; T-shirts, två hotellnätter, restaurangmiddag, sill, kakor och, med uppmaningen "go crazy!", räcker han över 200 dollar.
- All hemlängtan försvann i ett nafs. Jag norpade åt mig en kram av David, just då kände vi väldigt stor kärlek till den där mannen, säger Josefin Lilja.
När kamerorna slocknade fick de känna på livet som kändisar. Det bildades en lång kö av personer ur publiken som ville fotograferas med uppsalaborna.
- De sa "Your famous now"! Det kändes ju bara konstigt och ganska så amerikanskt, säger Samuel E Lilja.

Det flyg som till slut tog dem hemåt igen lyfte i fredags, samtidigt som avsnittet sändes i USA.
- Vi hade ju gärna sett det, men skönt att komma hem, säger Samuel E Lilja.
- Hela resan var väldigt bra och vi får försöka komma ihåg allt annat också så att det inte kommer i skymundan av den här grejen, säger Josefin Lilja.

 Se paret hos Letterman här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow