Prinsessan döps efter hans mor

Estelle Bernadotte var hans mor. Nu ska namnet bäras av Sveriges nyfödda prinsessa. Uppsalabon Folke Bernadotte tycker att det är väldigt hedrande.

25 februari 2012 13:42

Att den nyfödda skulle heta Estelle överraskade de flesta, även Folke Bernadotte och hans bror Bertil.
– Men både jag och brorsan blev glada och känner oss hedrade. Vi tyckte först det var lite konstigt med namnet Estelle i Sverige, men det är en modern och tidsenlig tanke. Inget mossigt namn, säger Folke Bernadotte, som bär samma förnamn som sin far.

Kungen sade vid konseljen när namnet presenterades att namnet Estelle ligger både kronprinsessan Victoria och familjen i övrigt varmt om hjärtat. Folk Bernadotte berättar att kungens och hans familjer var goda vänner både när fäderna levde – de var båda officerskollegor inom kavalleriet – och även senare när båda fäderna hade dött 1947 respektive 1948.
– Sibylla och mamma träffade varandra rätt ofta. Och min mamma var flickscoutchef och kungen är ju också verksam inom scouterna.

Han är osäker på om kronprinsessan Victoria och hans mor Estelle hann träffas. Estelle gifte om sig på 1970-talet, bodde i Frankrike och avled 1984 i sviterna efter en höftledsoperation.
– Hon fick sjukhussjukan och sedan blodförgiftning.

Estelle Bernadotte träffade sin blivande make i södra Frankrike. Hon hette Manville i efternamn och kom från delstaten New York i USA.
– Det var Gustaf V som träffade familjen Manville i Frankrike och såg att dottern såg så söt och trevlig ut och han tänkte ”hon skulle nog passa för Folke”. Paret träffades, fattade tycke för varandra snabbt och gifte sig inte långt senare. Året var 1928.

Av bröderna Folke och Bertil Bernadotte är det Bertil som genom åren har haft mest kontakt med kungafamiljen.
- Han är ju nästan fem år yngre än jag och närmare i ålder till kungen. Men vi har förstås också träffat kungafamiljen flera gånger, både privat och offentligt.
Folke Bernadotte af Wisborg är 81 år och bor i Uppsala. Han har jobbat som läkare.
– Jag var öronläkare och fortsatte inom landstinget så länge jag fick, till 65. Sedan fortsatte jag i tio år till hemma som privat läkare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!