"Politiker tar inte hemlöshet på allvar"

Uppsalas politiker tar inte hemlösheten på allvar. Det menar Amos Makajula, Årets Upplänning, som nu själv gör allt han kan för att hjälpa stans uteliggare.  

11 september 2010 09:01

Om politikerna verkligen brydde sig borde de inte vänta till efter valet utan säga ”kom och sov i vår valstuga!”, säger han.
Till slut fick Amos Makajula – den vänlige busschauffören som röstades fram till Årets Upplänning av UNT:s läsare i fjol – nog.
Som busschaufför jobbar han tidiga morgnar, och ser då hur Uppsalas hemlösa står och fryser utomhus i väntan på att träffpunkten Grottan ska öppna så att de kan få komma in och värma sig och få något i magen.
Amos Makajula kände att han inte bara kunde se på, utan att han måste göra det han kan för att hjälpa till.
– Det här ligger nära mitt hjärta, i Tanzania jobbade jag mycket med fattiga. Så för ett par veckor sedan började jag ta lite kontakt med uteliggare i stan, bland annat var jag på Grottan och såg hur de hemlösa hade det där.
Sedan dess har Amos Makajula skaffat fram varma sovsäckar – vissa betalade han själv, några skänktes av en sportaffär i stan.

Han har planer på att köpa husvagnar till de hemlösa, och har kollat med kommunen var han kan ställa husvagnarna. Än har han inte fått något svar.
Han har åkt runt till kyrkor i centrum för att fråga om de kan öppna dörrarna för de hemlösa om nätterna. En sa nej, men två diskuterar frågan.  
Han har ringt till olika fastighetsägare för att få hyra tomma företagslokaler där uteliggarna kan få bo.
– Då sa de att det inte går, eftersom lokalerna inte klassas som boenden. Då tänker jag att parkbänkarna inte heller klassas som boende. Och trappuppgångarna, de klassas inte heller som boenden.

Alla politiker och kommunala tjänstemän som Amos Makajula talat med har också fått en fråga, nämligen: ”Vad skulle du ha gjort i kväll om du visste att du inte får komma hem, inte har några varma kläder eller skor, att du inte får komma in någonstans utan måste sova ute hela natten?”
– Jag fick ganska chockerande svar. De här är välrespekterade människor, men de flesta sa att de skulle ha gjort vad som helst för att komma in någonstans, till och med bryta sig in om det krävdes. Det visar att dessa människor inte skulle vänta en dag till för att själva få boende.
Men när han frågat politiker i olika partier hur de ska lösa problemet med hemlösheten har de svarat att frågan är svår och att det är något att ta itu med efter valet. Därmed har de inte förstått hur allvarlig situationen är, menar Amos Makajula.
– Det är som att säga till den som håller på att drunkna att vänta, jag kommer efter valet. Om politikerna verkligen vill skapa ett mänskligare Sverige så måste de visa det och säga kom och sov i vår valstuga!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow